Americké štáty Texas, Arkansas a Oklahoma zasiahli tornáda. Desiatky tisíc ľudí sú bez elektrického prúdu, hlásia mŕtvych

26.5.2024 18:43

Prudké búrky a tornáda v noci na Nedeľu zasiahli americké štáty Texas, Arkansas a Oklahoma. Nepriaznivé počasie si podľa agentúry AP vyžiadalo najmenej deväť mŕtvych, ďalší ľudia skončili v nemocniciach, rad prišiel o strechu nad hlavou. Desiatky tisíc ľudí sú bez elektrického prúdu.

Päť ľudí zomrelo v Texase blízko hranice s Oklahomou po tom, čo sa tadiaľto prehnalo tornádo a zasiahlo aj miesto, v ktorom ľudia bývajú v obývateľných vozidlách. „Zostali po ňom len trosky. Škody sú veľmi vážne,“ uviedol šerif postihnutého okresu Cooke Ray Sappington. Medzi obeťami sú podľa neho aj traja členovia jednej rodiny.

Nebezpečné tornáda

Ďalší dvaja ľudia prišli o život v Arkansase. „V tejto chvíli stále prebieha pátracia a záchranná akcia,“ uviedli tamojšie úrady. Dvoch mŕtvych hlási aj Oklahoma.

Oblasti v Texase, Oklahome a Arkansase zasiahli ničivé búrky v sobotu večer. Zostali po nich tiež prevrátené nákladné automobily, zničené cesty a domy a po určitý čas takmer 250 000 domácností bez dodávok elektrickej energie.

Meteorológovia vydali výstrahu pred tornády a prudkými búrkami v Texase aj Oklahome. Na juhu Texasu počas soboty padlo niekoľko teplotných rekordov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok