Chcú takto zosmiešniť ruskú ambasádu? Ulicu v Paríži pomenujú po Navaľnom

26.5.2024 14:26

Ulica v parížskom 16. obvode blízko ruskej ambasády nanovo ponesie meno zosnulého ruského opozičníka Alexeja Navaľného. Podľa agentúry AFP o tom rozhodla rada francúzskej metropoly. Navaľnyj zomrel vo februári za doposiaľ nevyjasnených okolností v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom.

Alexej Navaľnyj
Foto: TASR/AP

Symbol slobody

Hlasovanie bolo jednomyseľné, povedala stanici BFM TV starostka Paríža Anne Hidalgová. Ocenila všetkých ruských občanov, ktorí bojujú za slobodu a sú ochotní postaviť sa diktatúre ruského prezidenta Vladimira Putina.

Triedou Alexeja Navaľného by sa mohla stať ulica Chantemessa bezprostredne pred ruským veľvyslanectvom, myslí si senátor Francis Szpiner, ktorý bol až do vlaňajšieho septembra starostom tejto mestskej časti.

Navaľnyj "zomrel, pretože mal určitú predstavu o tom, ako by mala vyzerať sloboda" a stal sa "v Rusku aj mimo neho symbolom slobody", povedal AFP Szpiner. Pomenovať po ňom ulicu by podľa pravicového politika bolo spôsobom podpory opozície proti ruskému represívnemu režimu.

Petícia

Po Navaľného smrti vznikla online petícia žiadajúca pomenovanie ulice v Paríži na jeho počesť. Jej tvorcovia uviedli, že Navaľného boj za demokraciu a ľudské práva v Rusku im vždy bude inšpiráciou. V máji mala petícia takmer 59-tisíc podpisov.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väznici za polárnym kruhom. Jeho spolupracovníci za smrť robia zodpovedného Putina. Na úmrtnom liste stojí, že opozičník zomrel prirodzenou smrťou.

Navaľnyj bol Putinovým hlavným oponentom, väčšina jeho spolupracovníkov je v exile alebo v ruských väzniciach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok