Ukrajina v tom má jasno, druhá strana údaje nezverejňuje. Rusko od začiatky vojny údajne prišlo o viac ako 500-tisíc mužov

26.5.2024 00:00

Ruská armáda od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 prišla o 500-tisíc mužov. Uviedol to ukrajinský generálny štáb. Údaj však nemožno nezávisle overiť a Moskva o svojich stratách neinformuje.

ruskí vojaci
Foto: TASR/AP (Ilu)

Ukrajinský údaj navyše nerozlišuje medzi mŕtvymi, zranenými či nezvestnými vojakmi nepriateľskej strany.

Aj rozsiahle škody na technike

Podľa odhadu ukrajinskej armády, o ktorom informujú ukrajinské médiá, sa za posledný deň ruské straty zvýšili o zhruba 1000 mužov na vyše 500-tísíc vojakov. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda zaznamenala aj rozsiahle škody na technike.

Moskva údaje o svojich stratách nezverejňuje a neexistuje ani žiadny tretí zdroj, ktorý by dokázal presne a nezávisle popísať straty ruskej armády. Vo februári stanica BBC uviedla, že na základe dostupných zdrojov zistila, že pri bojoch na Ukrajine zomrelo vyše 45-tisíc ruských vojakov. Americký denník The New York Times na začiatku roka informoval o odhade Pentagonu, podľa ktorého straty ruskej armády dosiahli 300-tisíc mužov. Z nich 60-tisíc podľa tejto informácie zomrelo. Spojené štáty podporujú vo vojne Ukrajinu.

O svojich stratách podrobne neinformuje ani Ukrajina. Vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vo vojne padlo 31-tisíc ukrajinských vojakov. Počet zranených ale nechcel uviesť, aby neposkytol Rusku výhodu. V posledných mesiacoch sa však ukrajinská armáda nachádzala pod ruským tlakom a Ukrajina prijala opatrenia, ktoré sprísnili podmienky mobilizácie.

Témy: Rusko Ukrajina
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok