Schvaľovali atentát na premiéra, majú za to pozornosť mužov zákona. NAKA prešetrí minimálne 150 podnetov

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák informovali o aktuálnej práci mužov zákona. Ministerstvo vnútra zvýšenou aktivitou odpovedá na reakcie v súvislosti so schvaľovaním atentátu na premiéra Roberta Fica.

Vyšetrovanie

Vyšetrovací tím, ktorý pracuje na odhalení okolností atentátu posilnili ďalší dvaja odborníci, informoval minister vnútra.

Polícia pri vyšetrovaní atentátnika pracuje s viacerými verziami. Mohlo ísť o o osamelého vlka, organizovanú skupinu alebo teroristický útok. Šutaj Eštok uviedol, že verejnosť už nebudú informovať o nových informáciách v prípade, pretože vyšetrovanie stále prebieha.

Niektorí z prešetrovaných

K piatku spracovali 55 zo 153 podnetov v súvislosti so schvaľovaním atentátu na Roberta Fica. Prípadmi sa zaoberá NAKA.

"Okrem takýchto nenávistných prejavov pracujem aj s trestnými činmi vyhrážania sa. Veľmi dobre viete, že človek, ktorý sa vyhrážal viacerým poslancom, aj niektorým ministrom, je už vo väzbe. Rovnako pracujeme aj v prípade vyhrážania sa pani prezidentke a tiež na tom, aby sme na základe dôkazov zistili čo najviac vo veci vyhrážania sa predsedovi strany PS Michalovi Šimečkovi," uviedol Šutaj Eštok.

Policajný prezident hovoril o konkrétnych prípadoch schvaľovania. Spomenul odkiaľ autori komentárov na sociálnej sieti pochádzajú, koľko majú rokov a ako znel ich uverejnený komentár.

Konkrétne príklady osôb a znenie ich komentárov uviedol policajný prezident. Nájdete ich v zázname tlačovej besedy:

"Ide o rôznorodú škálu osôb, či už sú to muži alebo ženy, či úroveň vzdelania alebo pracovného zaradenia," dodal Solák. Informoval napríklad o obvinení 40-ročnej ženy z Nitry stíhanej na slobode, muža z Dunajskej Stredy, u ktorého vykonali domovú prehliadku a je podaný návrh na väzbu, či o obvinenom študentovi vysokej školy z Bratislavy. Všetkých stíhajú pre komentáre schvaľujúce trestný čin zverejnené na sociálnej sieti. Páchateľom hrozí až jeden rok odňatia slobody.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok