Vládni predstavitelia sa po atentáte vrátili do práce. Riešili sladené nápoje i tabakové výrobky

22.5.2024 06:30 , Aktualizované: 28.5.2024 17:07

Sladené balené vody, ochutené sýtené nápoje, ľadové čaje, džúsy, ale napríklad aj nealkoholické pivo a víno s obsahom alkoholu nepresahujúcim 0,5 % budú od začiatku budúceho roka podliehať novej dani.

Vlada
Foto: TASR/Pavel Neubauer (ilustračný záber)

Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, o ktorom bude rokovať vláda. Kabinet pod vedením ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by mal schváliť aj novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. 

Zmeny v návrhu

Zmeny, ktoré mali zjednodušiť výkon zaručenej konverzie v rámci zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), by mali platiť až od októbra 2026.

S dvojročným posunom oproti pôvodnému legislatívnemu plánu ráta návrh novely zákona z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktorý je takisto na programe rokovania.

Malinovky či džúsy zdražejú. Vláda chce budúci rok zdaniť sladké nápoje, lebo potrebuje ozdraviť štátnu kasu. Najnovší prieskum pritom ukázal, že dve tretiny Slovákov s novou daňou nesúhlasia. Výhrady má aj analytik Inštitútu INESS, hovoril o nich v Štúdiu TA3.

Pozrite si archívnu reportáž 13.5.2024 o návrhu zákona o dani z cukru:

Hospodárske a strategické záujmy

Ministri sa budú venovať aj hospodárskym výsledkom a strategickým zámerom Sociálnej poisťovne či zmene štatútu Rady vlády SR pre protidrogovú politiku. Podľa neho by sa mal po novom stať jej súčasťou aj minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS).

Viaceré návrhy na rokovanie vlády predložilo aj ministerstvo zdravotníctva. Novelizovať by sa mal napríklad zákon o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, vláda bude rozhodovať aj o novele nariadenia o ochrane zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci.

Ďalší program vlády

Súčasťou Rady vlády SR pre protidrogovú politiku bude po novom aj minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS). Vyplýva to z návrhu dodatku k štatútu rady, ktorý v stredu schválila vláda.

Rada vlády SR pre protidrogovú politiku je poradným, koordinačným, iniciatívnym a kontrolným orgánom vlády vo veciach protidrogovej politiky vlády vo verejnom záujme.

Využívanie vôd

Tepelné čerpadlá typu voda-voda by mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z novely vodného zákona z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorú v stredu schválila vláda.

Cieľom návrhu je podľa rezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel. "Plánom Európskej komisie je zdvojnásobiť mieru zavádzania tepelných čerpadiel v nasledujúcich piatich rokoch. Zároveň vyzvala členské štáty, aby v plnej miere využili opatrenia, ktoré by znížili bariéry pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel," priblížil evirorezort.

Látka HHC

Zoznam omamných a psychotropných látok sa má rozšíriť. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorý v stredu schválila vláda.

"HHC sa predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. (...) Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami," priblížil rezort zdravotníctva v materiáli.

Člen dozornej rady

Vláda schválila návrh na zvolenie Štefana Durdíka do funkcie člena dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). O návrhu musí ešte rozhodnúť Národná rada SR.

Vesmírny prieskum

Slovensko sa pripojí k Dohodám Artemis týkajúcim sa vesmírneho prieskumu. Ide o politickú iniciatívu Spojených štátov, ku ktorej sa pridalo zatiaľ 39 ďalších štátov sveta. Vláda v stredu vzala zámer na vedomie a splnomocnila na podpis dokumentov ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD).

"Princípy dohôd sa snažia reflektovať podmienky 21. storočia, existenciu komerčných aktérov vo vesmírnej oblasti a technologický progres. Pre Slovenskú republiku dohody predstavujú platformu na prehlbovanie spolupráce v oblasti vesmírneho výskumu, vývoja a priemyslu s USA, ako aj ďalšími zapojenými krajinami," priblížil predkladateľ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok