Pohyb po horách bude opäť bezpečnejší. Dobrovoľníci postavili nové mostíky nad Tatranskou Lomnicou

21.5.2024 13:42

Nad Tatranskou Lomnicou vo Vysokých Tatrách postavili dobrovoľníci dva nové turistické mostíky. O realizáciu sa postarali aktivisti turistického klubu Hikemates.

Most
Foto: Hikemates

Jeho predseda Patrik Pajta uviedol, že nové premostenia majú najmä zvýšiť bezpečnosť turistov na žlto značenom turistickom chodníku, nachádzajúcom sa v blízkosti Rázcestia pri hoteli Grand.

Bezpečnosť turistov

"Túto lokalitu sme vybrali po dohode so zástupcami Tatranského národného parku. Nové mostíky zvýšia bezpečnosť turistov, ktorí sa touto frekventovanou trasou môžu dostať z Tatranskej Lomnice do Tatranských Matliarov, odkiaľ môžu pokračovať až k Chate pri Zelenom plese," uviedol Pajta.

Dodal, že mostíky postavili z červeného smreku, ktorý by im mal zabezpečiť životnosť až 15 rokov. Na brigáde sa počas uplynulého víkendu zúčastnilo 30 dobrovoľníkov vrátane členov turistického klubu a tesárov, ktorí dohliadajú na kvalitu turistických mostíkov.

Ďalšie mostíky

Najbližšie sa dobrovoľníci v rámci iniciatívy stretnú 22. júna. Dva funkčné mostíky postavia v Skalnatej doline. Záujemcovia o brigádu sa môžu prihlásiť cez webstránku horedobre.sk.

"Celkovo sme doteraz postavili 13 nových mostíkov v hodnote zhruba 90-tisíc eur. Nejde len o cenu dreva, ale aj náklady napríklad na prevoz helikoptérou, ktorú sme využili pri presune do Jaloveckej doliny, kde nie je žiadna prístupová cesta. Výstavbu financujeme z darov od našich partnerov, z členských príspevkov či z dvoch percent z daní," dodal Mikuláš Virág z Hikemates.

Pozrite si archívnu reportáž z 22.3.2024 o najlepšej reklame pre Tatry:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok