Majitelia bytov sú na vojne, Rusi im ich preto zabavujú. Ide o vyše 10-tisíc obydlí

21.5.2024 08:54

Ruské úrady chcú na okupovaných ukrajinských územiach zabaviť viac ako 13-tisíc bytov a domov, ktoré sú podľa nich bez vlastníka. Ich skutočnými majiteľmi sú však mnohokrát ľudia, ktorí z domovov museli utiecť pre vojnu. Okupačné úrady sa tak dostanú k cenným nehnuteľnostiam v lukratívnych oblastiach, píše ruský nezávislý denník Novaja gazeta Europe.

Nepýtajú sa

Rusko už tri roky znárodňuje "opustené" byty na okupovaných územiach Ukrajiny, tvrdí denník. Ak sa ich oprávnení majitelia nemôžu do mesiaca dostaviť do oblastí v tesnej blízkosti bojov, štát byty zabaví.

Úrady síce sľubujú, že zabavia len roky opustené nehnuteľnosti, v skutočnosti sa podľa denníka Novaja gazeta Europe takmer 80 percent "nehnuteľností bez majiteľa" nachádza v mestách nedávno obsadených ruskými jednotkami a v najatraktívnejších oblastiach.

Nikolaj z malého doneckého mesta Dokučajevsk bojuje na ruskej strane už viac ako dva roky. Krátko pred odchodom na front mu zomrela matka, po ktorej zdedil byt. Tam sa však dva roky neukázal a úrady teraz Nikolajovi dali 30 dní na dostavenie sa na úrad s príslušnými dokumentmi.

Majiteľ bytu hovorí o veľkom šťastí, že jednému susedovi sa podarilo zavolať mu na front, kde často nefungujú telefóny ani internet, a správu o hroziacom znárodnení mu odovzdal.

"Úplne každý v našom dome vie, čí je to byt a že jeho majiteľ je teraz vo vojne. Mojich susedov ani môjho brata sa ale nikto nepýtal," hovorí Nikolaj s tým, že od roku 2014 sa mnoho ľudí odsťahovalo či zomrelo a práca úradov je preto podľa neho potrebná.

"Veľa chlapov je tam už dva roky bez komunikácie a bez internetu. Nemajú možnosť vybaviť papiere a môže sa stať, že sa človek vráti domov a jeho domov je preč," dodal Nikolaj.

Dôležitejšie lokality

Jevgenij Solncev zo separatistickej Doneckej ľudovej republiky uviedol, že počas vojnových rokov sa len v DNR objavilo 30-tisíc nehnuteľností bez majiteľa. Tí emigrovali, zomreli alebo odišli na front.

Podľa prepočtov Novej gazety Europe úradníci okupačnej správy na začiatku vojny našli v priemere 235 "opustených" domov mesačne. Teraz ich do zoznamu k znárodneniu zaradí zhruba 1 500 za mesiac a celkový počet novinári odhadujú na 13 300. V počte bytov, ktorým hrozí znárodnenie, vedú Mariupol, Melitopol a Svatovo - mestá zabrané ruskými jednotkami na jar 2022.

O zaradení na zoznam nehnuteľností na vyvlastnenie rozhodujú úradníci, ktorí objekty hľadajú sami aj na základe udania obyvateľov.

Alisa z Horlivky v ukrajinskej doneckej oblasti podotýka, že na zozname sú len domy v centrách miest alebo na významných uliciach. Súhlasí s ňou aj Svetlana, ktorá rovnako žije v Horlivke. V jej ulici sú tri z piatich domov opustené, no na zozname sa neobjavili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok