NAKA zastavila trestné konanie proti Blahovi. Ten si zavesil obraz Che Guevaru namiesto prezidentky Čaputovej

20.5.2024 11:07

NAKA si v prípade vyvesenie obrazu kontroverzného revolucionára Ernesta Che Guevaru obrazu nechala vypracovať znalecký posudok. Ten si vo svojej pracovni povesil Ľuboš Blaha (Smer-SD), podľa jeho slov v rámci "jesenného upratovania", píšu aktuality.sk.

Blaha
Foto: TASR/Jakub Kotian

Uznesenie vyšetrovateľa

Podľa posudku „bol revolucionár rozporuplnou postavou, ktorá mala nielen kritikov, ale aj mnohých významných obdivovateľov“, informuje portál aktuality.sk.

Prípadom sa zaoberala NAKA, ktorá aj viedla trestné stíhanie pre možný prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Koncom marca však polícia trestné stíhanie zastavila.

„Keďže oznamovatelia v zákonnej lehote nepodali sťažnosti proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania, toto rozhodnutie je právoplatné,“ informoval aktuality hovorca polície Roman Hájek.

„Skutočnosť, že niekto zverejní podobizeň Ernesta Che Guevaru, ešte sama o sebe neznamená, že po všetkých stránkach napĺňa znaky niektorého trestného činu extrémizmu,“ napísal vyšetrovateľ v uznesení.

Obranné výroky

Iná situácia by bola, ak by z Blahových úst odzneli výroky, ktoré by Che Guevaru oslavovali v súvislosti so zločinmi, ktorých sa dopustil, píšu aktuality.

Vyšetrovateľ usúdil, že Blaha zavesením obrazu neprejavoval sympatie k totalitnému hnutiu, „ale dá sa predpokladať, že cieľom pána Blahu bolo prejavenie svojho ľavicového presvedčenia“.

„Keď ja si zverejním Che Guevaru a poviem, že to je bojovník za slobodu a sociálnu spravodlivosť, a preto ho uznávam, tak je rozdiel, ako keby som si zverejnil Che Guevaru a hovoril som, že fantastické, že popravoval ľudí, to je dramatický rozdiel,“ bránil sa Blaha v ta3.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok