Päť dní po atentáte: Ficov stav je stabilizovaný a zlepšuje sa. Prezidentka sa stretla s ministrom obrany, informovala sa o zdraví premiéra

20.5.2024 08:00 , Aktualizované: 20.5.2024 18:08

Stav predsedu vlády Roberta Fica je stabilizovaný a zlepšuje sa. Pacient komunikuje, ale naďalej ostáva v opatere lekárov v Banskej Bystrici, vyhlásila tamojšia nemocnica.

Online monitoring sme ukončili. Ďalšie informácie o aktuálnej situácii vám budeme prinášať aj naďalej. Ďakujeme za priazeň.

18:15 Vláda musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér Robert Fico. Oznámil to Smer-SD po pondelkovom zasadnutí koaličnej rady. Koalícia vyhlásila jednotu a potrebu pokračovať v rokovaní NR SR.

16:33 Podpredseda vlády Robert Kaliňák sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a informoval ju o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

"Som rada, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje a úprimne mu želám skoré uzdravenie. Opätovne som ponúkla návštevu premiéra v nemocnici, plne však rešpektujem jeho vôľu a určenie času, ktorý bude na to vhodný," napísala prezidentka na sociálnej sieti. Reč bola aj o plánovanom stretnutí lídrov politických strán za okrúhlym stolom. Vyzýva tiež na upokojenie verejnosti.

15:12 Michal Šimečka sa dôrazne ohradzuje proti snahe niektorých politikov prisúdiť zodpovednosť Progresívnemu Slovensku za nenávistné prejavy v spoločnosti. "PS bolo vždy slušnou a odbornou opozíciou. Vyčítajú mi výrok, že hodíme vládnej koalícii všetky polená pod nohy. Samozrejme, veď to je aj úlohou opozície, aby sme slušne, odborne ale dôrazne využívali všetky zákonné nástroje, ktoré máme k dispozícii," ta3 informoval Šimečka.

Zdôraznil tiež, akým invektívam v opozícii čelili. "Zradcovia, zapredanci, devianti, potkany, rakovina, vyženú nás a nezostane po nás ani mastný fľak, treba nás rozpustiť, rež a rúbaj do krve, po Šimečkovej kotrbe. Mohol by som ešte veľmi dlho pokračovať vo výpočte, akej dehumanizácii boli vystavení ľudia z demokratickej opozície," poukázal Šimečka.

14:36 Strana SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky voči jej predstaviteľom a členom. Informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Sme v intenzívnom kontakte s políciou. Množiace sa vyhrážky voči viacerým z nás prekračujú hranice. Politik musí strpieť istú dávku kritiky, ale pokiaľ vašej rodine začnú chodiť listy s odkazom o tom, že musíte zomrieť, je to neprijateľné," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

"Bohužiaľ, niektorých atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) neodradil, ale, naopak, posilnil v šírení ďalšej nenávisti. Musíme to zastaviť," dodal s tým, že aj politici musia prestať burcovať vášne a pomôcť upokojiť spoločnosť.

13:54 Poslanci Smeru-SD chcú, aby rokovanie parlamentu v utorok 21. mája pokračovalo. Novinárom to povedal Ján Richter aj Tibor Gašpar, píše Denník N.

Ešte pred rokovaním parlamentu má podľa poslancov zasadnúť poslanecké grémium, kde by si mali parlamentné strany dohodnúť, ako budú v rokovaní ďalej pokračovať.

Poslanec Smeru Ján Richter zároveň povedal, že na začiatok schôdze chcú priniesť návrh uznesenia, ktorý popíše situáciu ohľadom atentátu na premiéra Fica a navrhne východiská z aktuálnej polarizovanej situácie v spoločnosti, doplnilo N-ko.

13:42 Pozrite si gro toho, čo Michal Šimečka povedal v relácii Téma dňa o aktuálnom politickej situácii po atentáte.

13:41 Pozrite si Tému dňa s poradcom politikov Ľubomírom Sčasným o aktuálnej politickej situácii na Slovensku po atentáte.

13:38 Pozrite si Tému dňa s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom o aktuálnej politickej situácii na Slovensku po atentáte.

12:32 Podľa Tomáša Druckera (Hlas-SD) nie je v poriadku, že uniklo video útočníka, v ktorom hovorí o dôvodoch útoku na premiéra.

Drucker to vníma „rovnako nedobre, ako keď pred rokmi kolovali po internete zápisnice z výsluchov len pol hodinu po tom, čo sa odohrali“. Povedal to v rádiu Expres.

12:04 „KDH je stále pripravené na stretnutie lídrov všetkých parlamentných strán s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Teraz musíme všetci začať od seba a urobiť všetko pre zmierenie a upokojenie našej spoločnosti.

Stretnutie za jedným stolom, ako i stiahnutie kontroverzných zákonov z rokovania parlamentu je to najmenej, čo môžeme ako opozícia a koalícia v súčasnej situácii urobiť,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

11:22 „Po dnešnom konzíliu je pacientov stav stabilizovaný. Klinicky sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre pomaly klesajú. Pán premiér zostáva naďalej v našej starostlivosti,“ píše na sociálnej sieti banskobystrická nemocnica.

11:08 Opozičná SaS vyzvala predstaviteľov politických strán, aby skončili s útokmi, urážkami a rozoštvávaním spoločnosti, ktoré pokračujú aj po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling. Zároveň ich požiadal, aby prijali pozvanie na stretnutie do Prezidentského paláca, ktoré by mohlo priniesť upokojenie spoločnosti. Vyzval aj na ukončenie osobných útokov na politikov, verejne činné osoby, novinárov, ako aj občanov.

Gröhling pripomenul, že SaS je pripravená ísť na stretnutie lídrov strán, keďže nebolo ešte oficiálne zrušené. "V tomto čase musíme nájsť spôsob, ako spolu komunikovať a ako upokojiť situáciu a spoločnosť," povedal na tlačovej konferencii.

10:42 Pozrite si, ako vyzerá slovenská politika po atentáte na Roberta Fica podľa Andreja Danka a Milana Majerského.

10:25 Ľudia na sociálnych sieťach vyjadrovali svoje nenávistné prejavy, polícia to rieši. Viac v článku nižšie.

9:48 Pozrite si gro toho, o čom sa hostia rozprávali v relácii V politike.

9:24 Pozrite si Raňajky, kde sa s hosťom Miroslavom Řádkom rozprávalo o tom, či atentát zmení Slovensko.

08:42 Pozrite si reportáž od redaktora ta3 Martina Dušičku o aktuálnom stave premiéra Roberta Fica.

08:00 Existuje verzia, že útočník nebol osamelý vlk. Atentátnik je človek, ktorý sa vyhrážal ministrom a poslancom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok