Gruzínska prezidentka vetovala kontroverzný "ruský" zákon. Ide do boja s vládou, no tá bude mať posledné slovo

18.5.2024 16:26 , Aktualizované: 18.5.2024 21:33

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala kontroverzný zákon o zahraničnom vplyve, píšu agentúry AFP a Reuters.

"Tento zákon je vo svojej podstate a duchu ruský. Je v rozpore s našou ústavou a všetkými európskymi normami, takže predstavuje prekážku na našej európskej ceste," vyhlásila.

Gruzínsky parlament schválil v treťom čítaní návrh zákona o zahraničnom vplyve ešte v utorok v pomere 84 k 30.

Vládna strana má v parlamente prevahu

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

Masové protesty

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizujú viaceré medzinárodné organizácie vrátane Európskej únie, NATO, Rady Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Takúto legislatívnu normu sa snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Témy: Gruzínsko
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok