Zažívame obrovskú traumu, uviedla Radičová pre ta3. Nastáva radikalizácia spoločnosti, od slov k činom je len malý krôčik

Slovensko prežíva traumu. Politici vyzývajú na upokojenie situácie. V utorok by sa mala v prezidentskom paláci uzavrieť džentlmenská dohoda medzi predstaviteľmi parlamentných strán. Prítomnosť zatiaľ nesľúbili všetci. O téme sme sa rozprávali s Ivetou Radičovou.

studio
Foto: ta3

"Zažívame obrovskú traumu," povedala sociologička a expremiérka v štúdiu ta3. Nie je si istá, či si uvedomujeme hĺbku situácie. Je to podľa nej vážny útok na piliere demokracie.

Víta krok prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na zvolanie parlamentných lídrov s cieľom umierniť politické napätie. 

Médiá nie sú nepriateľom politikov

Je presvedčená, že politici by mali prestať s osobnými útokmi a “sami by mali prestať rozosievať nenávisť“. Kampaň do europarlamentu je podľa Radičovej "nesmierne špinavá". Takáto kampaň k zmiereniu napätia nepomôže. 

Radičová vyzýva médiá, aby primäli politikov k odpovediam na tie témy, ktoré sú zásadné a aby udržiavali politický spor v medziach štandardov etiky novinárskej práce. 

Vyzýva aj politikov, aby nevnášali do spoločnosti polarizujúce témy, ktoré nemajú na konci žiadne kompromisné riešenie.  

Informácie médií by mali byť overiteľné a je dôležité, aby kritika politikov v médiách bola vecná. "Médiá nie sú nepriateľom politikov," myslí si Radičová. Vzťah médií a politikov má rovnovážnu polohu a je záujmom verejných predstaviteľov, aby mali priestor v médiách. Bývalá premiérka si myslí, že je jasné, že sa ho politici snažia ovplyvniť vo svoj prospech. 

Radikalizácia spoločnosti

Ďalší krok, ktorý Radičová očakáva, je, že šírenie nenávisti vo verejnom priestore nebude mať priestor pod diskusiami a článkami jednotlivých médií. Ctí si slobodu slova a prejavu, ale aj tá má svoje hranice. 

Akákoľvek sloboda prejavu nesmie byť ohrozením súkromného života a útokom na osobu ako takú. "To, čo sa u nás je, je bezbrehosť. Tu je snáď dovolené úplne všetko," povedala Radičová. Násilie podľa nej plodí ešte väčšie násilie a útok na osobu vyvoláva rovnakú reakciu. 

"Na Slovensku je nielen obrovská polarizácia spoločnosti, ale tu nastáva až radikalizácia spoločnosti a od slov k činom je len malý krôčik," vyjadrila sa na záver.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok