Zasiahli ho guľôčky, ochranka zásadne zlyhala. Atentát na Klausa vlastne "nebol" atentátom, čo sa stalo v roku 2012?

18.5.2024 00:00

Po atentáte na Roberta Fica a následný zásah jeho ochranky sa vynorili spomienky na incident, ktorý sa stal v Česku pred 12 rokmi. Pripomeňme si ho.

Václav Klaus
Foto: Profimedia/ČTK/Modrý David
Václav Klaus v roku 2012

Čo sa stalo?

Niekdajší český prezident Václav Klaus sa v septembri 2012 zúčastnil na otváraní mosta v Chrastave pri Liberci, ktorý v roku 2010 zničili povodne.

Z plastovej pištole naňho vystrelil 26-ročný robotník z Liberca, ktorý sa hlásil ku komunistom. Hlavu štátu sedemkrát zasiahol do ramena, keď sa k nej predral v dave. Ochranka vôbec nereagovala.

Prezident sa na útočníka začudovane pozrel, obzrel si rameno a opäť sa zadíval na muža v maskáčovej mikine. Ten potom odišiel.

Klaus mal šťastie. Išlo o airsoftovú pištoľ, ktorá strieľa plastové guľôčky. Jeho ochranka očividne zlyhala, z čoho bol prezident evidentne zaskočený. "Toto sa vám naozaj nepodarilo," vyčítal jej tesne po incidente. Zostal však na mieste a rozprával sa s ľuďmi a miestnymi politikmi.

Samotnému atentátnikovi odkázal iba to, že by si zaslúžil niekoľko faciek. Napokon zamieril z Chrastavy na vyšetrenie do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe. Lekári mu ošetrili ľahké zranenie lakťa.

Útočníka, ktorý sa snažil stratiť v dave, polícia zadržala a odviezla. Našla u neho aj obranný paprikový sprej.

Kto útočil?

Útočníkom bol v tom čase 26-ročný Pavel Vondrouš. Ešte niekoľko mesiacov pred útokom vstúpil do Komunistickej strany Čiech a Moravy, odkiaľ však bol vylúčený pre neplatenie príspevkov. Stalo sa tak ešte pred atentátom.

Tesne predtým, ako ho zadržala polícia, povedal, že to urobil na protest proti vláde. Podľa jeho názoru vyhladovala tretinu národa, rozpredala ho a je hluchá a slepá voči jeho nárekom.

Chcel politikov vyburcovať k zamysleniu sa nad svojím správaním. "Nechcel som hádzať nejaké vajíčka, pretože voči tomu sú politici hluchí a slepí, pretože tento čin bude mať väčšiu váhu než paradajky a vajíčka," ozrejmil. Útokom sa vraj nechcel zviditeľniť ani ho nevykonal na objednávku.

Nebol obvinený len výtržnosti, ale aj útoku na verejnú osobu. Dostal polročnú podmienku s ročným odkladom, informoval v roku 2014 portál iDnes.cz.

Pavel Vondrouš Foto: Profimedia/ČTK/Rejmon Vít Pavel Vondrouš

Ako reagoval prezident?

Klaus napadnutie najprv nechcel veľmi komentovať. Reagoval iba slovami, že ľudia sú blázniví a niekto ich rozoštváva. 

Neskôr sa vyjadril, že útok plastovou pištoľou bol podľa neho "politickým činom a odrazom stavu spoločnosti".

"Nebolo to huncútstvo... To bol skôr prvý atentát na prezidenta republiky za sto rokov nášho moderného štátu. Nad tým nie je možné mávnuť rukou," uviedol v roku 2012 Klaus. 

Zlyhala ochranka?

Médiá po incidente nešetrili kritikou ochranky. Všetci odborníci sa zhodli, že zlyhala. Nikto totiž nemohol tušiť, že ide len o airsoftovú pištoľ, a prezident mohol byť ohrozený smrtiacou zbraňou.

Šéf útvaru pre ochranu prezidenta Jiří Sklenka hneď na druhý deň po útoku odstúpil z funkcie. Cítil osobnú zodpovednosť za svojich podriadených, ktorí pri incidente v Chrastave zlyhali.

Útok, ktorý vyvolal aj verejnú diskusiu o zlej práci ochranky hlavy štátu, bol podľa názoru vyšetrovateľov prečinom a páchateľa ďalej vyšetrovali na slobode. 

O veľkej chybe ochranky hovoril aj vtedajší šéf českého policajného útvaru URNA Libor Lochman. Klaus začiatkom novembra 2012 udelil milosť dvom členom svojej ochranky, ktorí čelili trestnému stíhaniu.

Ako Klaus reagoval po atentáte na Fica?

Bývalý český prezident v piatok 17. mája 2024 vyzval médiá, aby nebagatelizovali atentát na premiéra Roberta Fica. Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti to vyhlásil v reakcii na to, že niektoré médiá píšu, že Fica postrelili, upozornila agentúra SITA.

„Mňa to slovo postrelili zásadne poburuje. Postreliť sa dá niekoho omylom na love, ale toto bol atentát na človeka. Zásadný politický čin,“ vyhlásil Klaus. Dúfa, že predseda slovenskej vlády nezomrie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok