Prístup k otvorenému davu je vždy nebezpečný, myslí si exochrankár českého prezidenta. Prezrieť si ľudí pohľadom nestačí

16.5.2024 16:58

Streľba na premiéra Roberta Fica je horúcou témou aj v susednom Česku. Bola reakcia ochrankárov dostatočná a môže atentát zmeniť spôsob ochrany politikov do budúcna? Budeme sa pýtať bývalého ochrankára českého prezidenta Aleša Lehkého.

VMX-HOST-LEHKY
Foto: ta3

Zložitá situácia pre ochranku

„Situácia pre ochranku bola zložitá. Prístup k otvorenému davu je vždy nebezpečný. Nejde viac zabezpečiť to, aby sa ľudia na mieste kontrolovali. Je to len o nastavení ľudí a aké majú reakcie,“ pripustil Lehký s tým, že ochranka mohla reagovať rýchlejšie. „Musím však povedať, že hlavný ochranca zareagoval veľmi dobre.“

Je to nepredvídateľná situácia, pokiaľ si ľudí vo verejnom priestranstve prv neprehliadnete. „Iba takto zbežne pohľadom je veľmi málo,“ ozrejmil Lehký.

Anketa

Ako vnímate situáciu na Slovensku po včerajšom atentáte na premiéra?

Veľmi vážne, je to ohrozenie demokracie.
- %
Je to tragédia, ale nemyslím si, že to ohrozuje celú krajinu.
- %
O politiku sa nezaujímam.
- %
Celkovo hlasov: 332

Keď politik príde k verejnosti

Bezpečnostné nastavenie u slovenskej či u českej polície je uznávané medzinárodne. „Je dôležité, aby ľudia trénovali a mali dostatočný čas na odpočinok,“ tvrdí.

Jedným z najobávanejších momentov je, keď politik príde k verejnosti, myslí si bývalý ochranca českého prezidenta. „Teraz je tu príležitosť pre slovenskú políciu, aby politik rešpektoval pokyny ochrany, čo sa veľakrát nedeje,“ doplnil Lehký.

Celý rozhovor s Alešom Lehkým si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok