Psychológ po atentáte pre ta3: Politici v prvých chvíľach zareagovali nezrelo a nezdravo. Spoločnosť je rozbitá na malé kúsky

16.5.2024 10:09

Psychológ hovorí, že verejnosť potrebuje vedieť, čo sa stalo. To by malo za následok upokojenie situácie. Špekulácie okolo atentátu nie sú namieste. Psychológ Marek Madro sa k atentátu na premiéra vyjadril pre ta3.

Verejnosť chce vedieť, čo sa stalo

"Z tých informácií, ktoré máme, sa naozaj zdá, že ten človek nemal úplne jasno o tom, ako funguje svet. Dnes je jednoduché odsúdiť ho a diskutovať o ňom. Situácia je nakoniec úplne iná, a preto to vyžaduje obrovský odstup a potrebuje to, aby sme nehľadali odpovede na otázky, na ktoré nie je možné prísť objektívne," vysvetľuje psychológ.

Myslí si tiež, že verejnosť potrebuje vedieť, čo sa stalo. Podobné informácie podľa jeho slov upokojujú situáciu, ale na druhej strane sa o tom nesmie špekulovať. "Tým špekulovaním vytvárame ďalšie emócie a hnev, to je to, čo by sa nemalo diať," povedal Madro.

Násilie živí násilie

Podľa psychológa ide samozrejme o odsúdeniahodný čin. Násilie podľa neho vždy vytvára len ďalšie násilie. "Je prirodzené, že potrebujeme hnev ventilovať, ale to, že o ňom budeme diskutovať, dáva len priestor tomu, o čo mu išlo - destabilizovať krajinu. Je zbytočné špekulovať o ňom, oveľa dôležitejšie je, aby sa premiér zotavil. Je potrebné upokojiť tie emócie, ktoré sa vyplavujú extrémnym spôsobom," dodal.

Rozbitá spoločnosť

Frustrácia v spoločnosti podľa Madra vedie k radikálnym činom. Myslí si, že spoločnosť nie je polarizovaná, ale rozbitá na malé kúsky. Ľudia si myslia, že nemôžu dôverovať svojim susedom ani rodinným príslušníkom. "Treba hľadať to, čo nás spája a upokojuje," vysvetľuje psychológ.

Povedal tiež, že čím menej budú politici komentovať situáciu, tým viac budú pomáhať upokojeniu. "Potrebovali by sme vidieť, čo ich spája, nie rozdeľuje. Útočník nedomyslel dôsledky svojho správania. To, čo politici doteraz vyslovovali, bolo rozširovaním násilia. Našli sa aj politici, ktorí dokázali upokojiť situáciu," tvrdí Madro.

"Videli sme, akým spôsobom zareagovali politici v prvých chvíľach – nezrelo, nezdravo a nezodpovedne," uzavrel a dodal, že máju stále šancu napraviť to. 

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celý rozhovor s psychológom o atentáte na Roberta Fica.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok