Vzťah čínskeho draka a ruského medveďa. Čo je Si pripravený zaplatiť za Putinovu vojnu?

16.5.2024 05:00

Peking privítal ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pred svojou štátnou návštevou ocenil "bezprecedentnú" úroveň vzťahov medzi oboma krajinami". O správe informuje spravodajský portál BBC.

Rusko ochutnáva vlastnú medicínu. Putin nariadil posilniť ochranu hraníc
Foto: TASR/AP

Viac ako dva roky invázie na Ukrajinu sa Čína ukazuje ako dôležitý spojenec Ruska. Odmietla odsúdiť vojnu a pokračuje v obchodovaní s Ruskom, ktoré je prísne sankcionované, a na druhej strane to neteší USA ani EÚ.

Podľa BBC prichádza dvojdňová návšteva vtedy, keď vzťah hláv oboch štátov dosiahol "najvyššiu úroveň vôbec". Putin hovoril o svojom záujme o čínske bojové umenie a filozofiu a povedal, že niektorí z jeho rodiny sa učia mandarínčinu.

Dobré vzťahy draka a medveďa

"Vzhľadom na ťažkú medzinárodnú situáciu sa naše vzťahy stále posilňujú," povedal Putin.

USA tiež oznámili celý rad nových sankcií voči bankám a spoločnostiam so sídlom v Pekingu a Hongkongu, ktoré spolupracujú s Moskvou a údajne jej pomáhajú vyhnúť sa rôznym existujúcim obmedzeniam.

Zatiaľ čo Čína nepredáva zbrane Rusku, Washington a Brusel veria, že vyváža technológie a komponenty nevyhnutné pre vedenie ruskej vojny. Americký minister zahraničia Antony Blinken počas svojej nedávnej cesty do Pekingu pre BBC povedal, že Čína "pomáha podnecovať najväčšiu hrozbu" pre európsku bezpečnosť od čias studenej vojny.

Čína trvá na tom, že jej postoj k Ukrajine je neutrálny – a vývoz, ktorý má komerčné využitie mimo vojny, neporušuje pravidlá.

Čína potrebuje zahraničie

Faktom podľa BBC je, že stagnujúca čínska ekonomika si tento tlak zo strany obchodných partnerov nemôže dovoliť. Slabý dopyt v Číne znamená, že potrebuje obchodovať so zahraničím.

Niekoľko dní predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu, obaja lídri oznámili partnerstvo "bez obmedzení" s cieľom prehĺbiť spoluprácu.

Obchod medzi východnými mocnosťami prekvitá. Lacná ruská energia, vrátane stabilných dodávok plynu cez plynovod Power of Siberia, bola pre Čínu veľkým prínosom.

Na svojej nedávnej návšteve Európy Si Ťin-pching povedal, že krajina "nie je ani tvorcom krízy, ani jej stranou, ani jej účastníkom". To je, samozrejme, to, čo Čína neustále hovorí svojim vlastným občanom.

Pozrite si reportáž zo 14. mája 2024 o tom, ako sa Putin chystal na návštevu Číny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok