Hrubala skončil ako predseda Špecializovaného trestného súdu. Ak by tak neurobil, Susko by ho aj tak odvolal

15.5.2024 14:26 , Aktualizované: 15.5.2024 15:59

Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Upozornil na to Denník N.

hrubala
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hrubala priblížil, že si ho minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) 14. mája predvolal, aby mu tlmočil výhrady voči postupu v rámci disciplinárnej veci sudcu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana, týkajúce sa zisťovania rozsahu policajných informácií o sudcovi.

"Podľa jeho názoru ide o nedostatok v mojej práci a o pochybenie, ktoré je dôvodom na moje odvolanie z funkcie predsedu súdu," podotkol.

Hrubala s takýmto názorom nesúhlasí. "V zhode s väčšinou disciplinárneho senátu rozhodujúceho predmetnú vec si myslím, že v danej situácii predseda súdu mal aj takéto možnosti skúmania integrity sudcu a intenzita kontaktov dôvodiacich mnou namietanú zaujatosť sudcu mala a mohla byť predmetom prieskumu štatutárneho orgánu súdu. Pokiaľ však ide o ministrov názor naďalej so mnou vo funkcii predsedu súdu nespolupracovať, akceptoval som ho," doplnil.

V rámci výkonu štátnej správy súdov by mala byť podľa Hrubalu spolupráca založená na dôvere, a ak neexistuje, je viacero spôsobov ukončenia takejto spolupráce.

"Jedným z nich je vzdanie sa funkcie predsedu súdu a takýto krok som učinil. Chcem ešte zdôrazniť, že odchádzam s pocitom dobre vykonanej práce a môj nástupca, respektíve nástupkyňa 'zdedí' personálne zastabilizované pracovisko s normálnou pracovnou atmosférou a sudcami, respektíve sudkyňami, ktorí vedia, v čom práca sudcu spočíva," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok