Ušiel špeciálne sledovaný väzeň. Jeho komplici zabili dvoch dozorcov a oslobodili trestanca

14.5.2024 15:40 , Aktualizované: 14.5.2024 22:52

Pri útoku na konvoj dodávok väzenskej služby prišli v utorok vo Francúzsku o život najmenej dvaja väzenskí dozorcovia. Ďalší traja dozorcovia utrpeli vážne zranenia, pričom dvaja z nich sú v ohrození života.

Ako napísala agentúra Reuters, útok na konvoj počas prevozu väzňa sa odohral v utorok ráno na mýtnici pri meste Incarville v severnom Francúzsku. Cieľom útočníkov bolo oslobodiť prevážaného väzňa. Väzeň a zatiaľ nezistený počet útočníkov z miesta činu utiekli dvomi autami, uviedla polícia, ktorá tieto vozidlá neskôr našla zhorené.

Veľká pátracia akcia

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin informoval, že príslušné zložky spustili veľkú pátraciu akciu. Na sieti X napísal, že do pátrania bolo nasadených niekoľko stoviek policajtov.

Na sociálnych sieťach medzičasom kolujú zábery z akcie útočníkov: vidno na nich najmenej dvoch mužov v kuklách vyzbrojených puškami a obchádzajúcich horiace auto typu SUV, ktoré zrejme vrazilo do prednej časti väzenskej dodávky.

Podľa francúzskych médií je väzňom na úteku 30-ročný Mohamed A., známy aj pod prezývkou La Muche (Mucha), ktorý patrí do kategórie obzvlášť sledovaných väzňov.

Gangy z Marseille

V minulosti bol Mohamed A. obvinený z únosu a obmedzovania slobody s následkom smrti. Podľa zdrojov denníka Le Figaro bol odsúdený aj za ďalšie trestné činy - najmä v súvislosti s obchodovaním s drogami. Nebol síce monitorovaný pre podozrenie z islamistickej radikalizácie, ale mal prepojenie na zločinecké gangy v Marseille.

Juhofrancúzske prístavné mesto Marseille je považované za epicentrum vojny zločineckých gangov, pričom obzvlášť násilné sú konflikty medzi klanmi obchodujúcimi s ľuďmi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok