Chovateľ našiel na jalovici stopy po útoku medveďa. V podobnom čase iný prišiel o ovce, situáciu riešia odborníci

14.5.2024 11:21

V okolí obcí Čimhová, Liesok a Vitanová dlhodobo pozorujú pohyb viacerých medveďov, vrátane medvedíc s mladými. Situáciou sa už zoberajú odborníci. Upozornil na to denník SME.

Medved a dobytok
Foto: TASR/Dano Veselský/Adriána Hudecová (ilustračné fotografie)

Útok na jalovicu

Chovateľ hospodárskeho dobytka Štefan Duda má so zvieratami už 30-ročnú skúsenosť. Jalovice chová pri hlavnej ceste medzi Čimhovou a Vitanovou. Popoludní 10. mája zistil, že jeho zviera napadol medveď, priblížil spravodajský portál MY Orava

„Neboli ešte ani štyri hodiny popoludní, keď mi volal sused, že mi utiekli jalovice,“ priblížil Duda. Dodal, že jalovice našiel približne kilometer od oplôtku. Splašené zvieratá sa mu nepodarilo dostať domov.

„Boli poriadne vyplašené, ľahli si k potoku a ležali pri ňom do druhého dňa,“ priblížil. Následne našiel na jalovici krvavé škrabance od medveďa. Skonštatoval, že zviera prežilo útok a škody teda nebudú veľké.

Medvede často nepriamo privolajú k dedine obyvatelia, a to ak nezodpovedne vyhodia zvyšky zo zabíjačiek.

„Je pre mňa záhada, že sa už neboja ani hluku motoriek a áut,“ skonštatoval po útoku medveďa na jalovicu predseda čimhovského urbáru Patrik Lieskovský. Po chotári chodí každý deň.

Dve ovce

Neďaleko obce Štefanov prišiel v rovnakom čase o dve ovce chovateľ Jozef Lieskovský, približuje MY Orava.

„Jednu našiel zadusenú, z druhej zostala iba časť zadnej nohy,“ priblížil obyvateľ Čimhovej Ján Šefčík, ktorý o útoku medveďa informoval. „Keby to boli vlky, vyžrali by mäso a zvyšok by nechali. Ale ak útočí medveď, nenechá nič,“ priblížil.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. 4. 2024 o spreji, ktorý vás môže ochrániť pred medveďom:

Zásahový tím

Zásahový tím pre medveďa hnedého Západ dostal hlásenie o útoku. Obhliadku okolia obce Čimhová odborníci uskutočnia v najbližších dňoch.

„Vyhodnotíme, či je medveď nebezpečný, či vstupuje aj do intravilánu, či je ohrozenie, alebo nie je a na základe toho uvidíme, aké kroky podnikneme a aké opatrenia prijmeme,“ uviedol zásahový tím. Odborníci na medvede avizovali, že situáciu skontrolujú aj v okolí obce Nižná.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok