Štvornohí záujemcovia o vzdelanie. Rodičia zapísali do školy štyri ovce, aby splnili kvótu

13.5.2024 13:49

Vo Francúzsku zapísali rodičia malých detí na štúdium v dedinskej škole aj štyri ovce, aby splnili požiadavku úradov na minimálny počet žiakov. Chceli tak vyjadriť svoj protest proti predpisom, pre ktoré hrozí ich škole uzavretie, napísala stanica BFM TV.

ovce
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Prihlášky v mene oviec

Pod vzdelávacie zariadenia v departemente Moselle neďaleko Štrasburgu patria tri dediny. Aby sa tam v septembri začalo učiť, predpisy vyžadujú 98 zapísaných žiakov. Detí ale bolo do piatich tried zapísaných len 94, rodičia tak podali aj prihlášky aj v mene niekoľkých oviec.

Rodičia pri vyplňovaní úradných dokumentov nešetrili humorom. Štvornohí záujemcovia o vzdelanie dostali mená spojené s prírodou a poľnohospodárstvom: John Deere, Marguerite Duprés (Sedmokráska Lúčna), Valériane Deschamps (Valériane Poľná) a Phil Tondu, čo je slovná hračka evokujúca pokosený trávnik.

Na jeden deň v škole

"Pretože sú naše deti sčítané ako ovce, tak prečo nedotiahnuť absurditu tejto logiky do konca," vysvetlili svoje počínanie rodičia. Minulý týždeň potom spomínané ovce na jeden deň naozaj priviedli do školy. "Sú to naši noví kamaráti, aby sme tu ďalej mohli chodiť do školy," tešila sa z prítomnosti zvierat osemročná Lola.

Starosta obce Voyer Bertrand Janson však celú akciu odsúdil ako absurdnú. Miestna škola podľa neho nezavrela ani v roku 2021, kedy bolo zapísaných dokonca len 90 žiakov. Pre akcie nemali pochopenie ani úrady, ktoré nariadili zvieratá zo školského dvora vyviesť a kým sa tak nestalo, deti museli zostať v triedach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok