Záplavy si v Afganistane vyžiadali najmenej 200 obetí. Tisíce ľudí prišlo o domov

11.5.2024 11:25 , Aktualizované: 11.5.2024 11:26

Záplavy na severe Afganistanu, spôsobené prívalovým dažďom, si vyžiadali najmenej 200 obetí. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM). V piatok tlačové agentúry uvádzali, že pri záplavách na severe Afganistanu zomrelo najmenej päť desiatok ľudí.

Len v dvoch okresoch najviac postihnuté provincie Baghlán zomreli vyše dve stovky ľudí a záplavy tam zničili vyše 2000 domov, povedal úradník IOM agentúre AFP.

Záplavy zabíjali

Agentúra AP v sobotu s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že záplavy v Afganistane, najmä na severe, zabili stovky ľudí. Úradník hnutia Taliban, ktoré v krajine vládne, neuviedol presnejší počet obetí.

Afganská vláda tiež dnes uviedla, že letectvo pomáha evakuovať ľudí v provincii Baghlán, ktorej voda uväznila v ich zničených domoch. Podľa ap boli do nemocníc v regióne dopravené stovky zranených.

Klimatické zmeny

Už v apríli zomrelo pri záplavách v Afganistane najmenej 70 ľudí, uviedla v sobogu AP.

Podľa úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) patrí Afganistan k krajinám najhoršie postihnutým dôsledkami klimatických zmien a je zároveň najmenej schopný na takéto udalosti reagovať. V krajine je totiž humanitárna kríza spôsobená dlhoročnou vojnou a opätovné prevzatie moci radikálne islamistickým hnutím Taliban v roku 2021 viedlo k obmedzeniu zahraničnej pomoci a zavedeniu sankcií, ktoré tvrdo dopadajú na miestnu ekonomiku.

Humanitárnu pomoc pritom potrebujú zhruba tri štvrtiny z asi 40 miliónov Afgancov. Na 90 percent obyvateľov stredoázijskej krajiny žije pod hranicou chudoby.

Pozrite si archívnu reportáž o záplavách, ktore sužujú Brazíliu. V sobotu miestne úrady hlásili vyše 120 mŕtvych:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok