Politické strany dostanú za výsledky volieb vyše 14 miliónov eur. Príspevok dostanú aj strany, ktoré sa nedostali do parlamentu

11.5.2024 09:46

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo Ministerstvo financií.

peniaze eura
Foto: Profimedia

Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia 2023 až 2027. Celkovo je príspevok vo výške 92,87 milióna eur.

Najviac peňazí získa Smer-SD

Najviac peňazí získa víťaz volieb Smer-SD, a to takmer 3,6 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko s vyše 2,8 milióna eur, za ním Hlas-SD s takmer 2,4 milióna eur, koalícia OĽANO (hnutie Slovensko, pozn. red.), Kresťanská únia, Za ľudí takmer 1,5 milióna eur a KDH dostane vyše 1,1 milióna eur. SaS získa 1,04 milióna eur a SNS vyše 935-tisíc eur.

Príspevok dostanú v roku 2024 aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali vo voľbách viac ako tri percentá hlasov. Hnutie Republika dostane takmer 460-tisíc eur a Aliancia dostane vyše 424-tisíc eur.

Spravidla v lete

Rezort financií zasiela príspevky spravidla v letných mesiacoch. Celkový príspevok dostávajú strany postupne každý rok až do konca volebného obdobia, teda do roku 2027. Príspevok sa delí na tri časti, ide o príspevky zo štátneho rozpočtu za hlasy, na činnosť a na mandát.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok