Lukašenko mu sľubuje azyl. Poľský sudca utiekol pred stíhaním zo špionáže do Bieloruska, našiel tam útočisko

10.5.2024 17:12

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska. Informuje o tom správa agentúry PAP.

Dizajn bez názvu (10).png
Foto: X/Hanna Liubakova, TASR

Lukašenko označil Szmydta za "normálneho, vlasteneckého Poliaka", ktorý "nie je zradca". Zároveň vyhlásil za "úplný nezmysel" medializované tvrdenia, že Bielorusko a Rusko verbujú na Západe špiónov. O sudcovi sa podľa jeho slov poľské úrady začali vyjadrovať ako o zradcovi len preto, že ich jeho útek do Bieloruska šokoval.  

Dar pre propagandu

Bieloruský politický analytik Valer Karbalevič útek poľského sudcu označil za "skutočný dar" pre bieloruskú propagandu. "Ľudia masovo utekajú z Bieloruska z politických dôvodov, no Lukašenko ich teraz môže presvedčiť, že rovnako utekajú aj zo Západu," povedal.

Pozrite si reportáž z marca o špiónoch v Poľsku:

Prenasledovanie či vlastizrada?

Bielorusko ako blízky spojenec Ruska v pondelok potvrdilo, že Szmydt prekročil hranice z Poľska. Sudca má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) a svoje vyšetrovanie  v Poľsku označil za vykonštruované.

Samotný Szmydt potom v pondelok na tlačovej konferencii v Minsku uviedol, že bol nútený opustiť Poľsko "pre nesúhlas s politikou a konaním" súčasných orgánov. Tvrdil tiež, že bol v Poľsku prenasledovaný pre svoje politické názory.

Poľská prokuratúra začala Szmydta tento týždeň vyšetrovať pre podozrenie zo špionáže a spoluprácu so zahraničnou tajnou službou, ktorej sa mal dopustiť na území Poľska aj Bieloruska. Poľský premiér Donald Tusk uviedol, že prípad vykazuje aj znaky vlastizrady.

Szmydt z funkcie sudcu rezignoval, pričom poľský disciplinárny súd ho vo štvrtok zbavil aj tzv. právnej imunity, čím sa v Poľsku otvorila cesta k jeho možnému stíhaniu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok