Mala byť výkladnou skriňou Francúzska, no stáva sa nočnou morou. Prečo olympiáda v Paríži čelí hrozbe terorizmu

30.4.2024 00:00

Olympijské hry v Paríži sa začnú o tri mesiace a to, čo sa na začiatku zdalo ako skvelý nápad, sa postupne stáva nočnou morou.

Olympiáda, Paríž
Foto: Profimedia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil, že otvárací ceremoniál hier na rieke Seine bude "okamihom krásy, umenia, oslavy športu a našich hodnôt". Namiesto toho však hrozí, že otvárací ceremoniál a cirkus sprevádzajúci športovú extravaganciu sa zmení na nočnú moru pre francúzsky bezpečnostný aparát, informuje bruselský Politico.

Zraniteľná Seina

Úradníci a polícia sa obávajú, že Seina, ktorá preteká centrom Paríža, je zraniteľná voči útokom dronov a ostreľovačov. Francúzsko je vystrašené aj nedávnym nárastom aktivity skupín napojených na teroristickú organizáciu Islamský štát, ktorá stojí za útokom v Moskve a hrozbami na európskych futbalových štadiónoch, alebo hrozbou kybernetických útokov podporovaných Ruskom.

Začiatkom apríla Macron prvýkrát pripustil, že štart by sa mohol presunúť od Seiny na konvenčnejšie miesto, napríklad na Stade de France, kde sa budú konať aj atletické súťaže. Organizátori z bezpečnostných dôvodov znížili počet hostí na slávnostnom otvorení na polovicu, teda na približne 300-tisíc, a zároveň sprísnili požiadavky na vstup. Ani to však bezpečnostné zložky príliš neukľudnilo.

Ukradnuté počítače

Francúzske médiá už informovali o troch krádežiach elektroniky v súvislosti s olympijskými hrami. Jeden z úradníkov, ktorý pracoval na bezpečnosti olympijských hier, stratil svoj notebook v metre.

Zlodeji sa vlámali do domu a ukradli služobný notebook zamestnanca spoločnosti Thales, ktorá sa podieľa na zabezpečení hier. Prokurátori uviedli, že sa nestratili žiadne citlivé údaje, ale stále nie je jasné, či išlo o náhodné alebo cielené krádeže.

Teroristická hrozba

Francúzsko zažilo v posledných rokoch niekoľko teroristických útokov islamistických skupín, ako napríklad v redakcii Charlie Hebdo a v klube Bataclan, ktoré podnietili ďalšie sprísnené opatrenia.

"Nie je to žiadne tajomstvo: Francúzsko žilo s hrozbou teroristických útokov," hovorí Bruno Le Ray, vedúci bezpečnostného oddelenia Parížskeho olympijského výboru a bývalý vysokopostavený vojenský predstaviteľ. Dodal, že bola zriadená špeciálna olympijská spravodajská služba, ktorá zhromažďuje informácie o všetkých teroristických hrozbách. "Všetky plány sa od začiatku pripravujú s ohľadom na teroristickú hrozbu," povedal Le Ray.

Podľa Gérarda Lacroixa, zástupcu generálneho riaditeľa pre bezpečnosť Francúzskej asociácie obranného priemyslu (GICAT), je však otvárací ceremoniál len jednou z viacerých bezpečnostných výziev.

Držíme si palce

Keď kandidatúra Paríža uspela, GICAT predložila vláde návrh, v ktorom špecifikovala bezpečnostné potreby hier vrátane technológie na detekciu dronov a opatrení na kontrolu davu. Vláda však tento návrh, na ktorom združenie pracovalo päť rokov, nezohľadnila, uviedol Lacroix. "Teraz je už neskoro a my si len držíme palce," povedal Lacroix.

Kvôli hrám francúzsky parlament prijal kontroverzný zákon, ktorý umožňuje experimentálne používanie rozsiahlych kamerových systémov v reálnom čase, ktoré s podporou algoritmov dokážu odhaliť podozrivé správanie, opustené predmety alebo ľudí pohybujúcich sa proti prúdu. Ide o prvý takýto zákon v Európe a podľa Politico by mohol byť v rozpore s novými pravidlami Európskej únie o používaní umelej inteligencie.

Tisícky policajtov i vojakov

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin odmieta obvinenia z nepripravenosti. "Každý deň pracujem na tom, aby sa tento otvárací ceremoniál stal momentom francúzskej hrdosti," povedal Darmanin začiatkom apríla v rozhovore pre denník Le Parisien. "Terorizmus môže zasiahnuť kohokoľvek a kedykoľvek. A paradoxne, ak sú dôsledne zabezpečené, veľké podujatia nepochybne patria medzi najbezpečnejšie miesta," dodal Darmanin.

Paríž očakáva počas hier 13 miliónov návštevníkov. Na bezpečnosť bude dohliadať 45-tisíc policajtov, žandárov a vojakov. Pomáhať im bude ďalších 22-tisíc zamestnancov súkromných bezpečnostných firiem.

Nárast výdavkov

Francúzski daňoví poplatníci sa však začínajú obávať nákladov na zabezpečenie bezpečnosti podujatia. Pôvodný odhad nákladov bol tri miliardy eur, ale v marci prezident Národného kontrolného úradu Pierre Moscovici hovoril o troch až piatich miliardách eur. Ministerka športu Amélie Oudéa-Castéra povedala zákonodarcom, že zatiaľ nemôže uviesť sumu za zabezpečenie hier.

Vysilení policajti

Francúzski policajti zo zákona nesmú štrajkovať, ale vedenie ich odborov tvrdí, že neustále veľké pracovné zaťaženie viedlo k množeniu prípadov práceneschopnosti. Niekedy ide o symbolické protesty a policajti sa k nim môžu uchýliť aj počas olympijských hier. Stalo sa tak dva roky po fiasku na Stade de France počas finále Ligy majstrov, keď sa tisíce fanúšikov nedostali na štadión, zápas bol odložený a polícia použila slzný plyn.

"Už sme zvládli protesty proti údajnej policajnej brutalite, dve vlny teroristických útokov a protesty proti dôchodkovej reforme. Sme úplne vyčerpaní," povedal šéf policajných odborov Anthony Caillé. Poukázal na to, že odborári neboli pozvaní na žiadne diskusie o bezpečnosti hier.

Kybernetická bezpečnosť

Francúzska agentúra pre kybernetickú bezpečnosť (ANSSI) sa na túto udalosť pripravovala posledné dva roky, testovala odolnosť systémov a snažila sa vzdelávať verejnosť. Chce chrániť všetky subjekty, ktoré budú zapojené do olympijských hier, vrátane kritickej infraštruktúry, ako je energetika a doprava.

Na februárovej tlačovej konferencii Macron povedal, že "Rusko Vladimíra Putina sa stalo systematickým aktérom destabilizácie vo svete" a že ruské kybernetické útoky sú zamerané na Francúzsko.

"Naším cieľom nie je zablokovať 100 % útokov, ktoré sa vyskytnú počas olympijských hier. Cieľom je zablokovať väčšinu útokov zvýšením úrovne bezpečnosti," povedal riaditeľ ANSSI Vincent Strubel.

Narušeniu sa nevyhol ani Pjongčang

Počas zimných olympijských hier 2018 v juhokórejskom Pjongčangu narušil otvárací ceremoniál škodlivý softvér známy ako Olympic Destroyer. Znefunkčnil počítače vymazaním kritických systémových súborov, čo viedlo k výpadkom olympijskej webovej stránky, zobrazovacích monitorov a verejnej wi-fi siete. Podľa vtedajších informácií britskej a americkej vlády stála za útokom ruská hackerská skupina.

"Už teraz vidíme známky zvýšenej aktivity, ale najnebezpečnejšími aktérmi budú pravdepodobne štátni aktéri. A tí nás napadnú vtedy, keď to bude viac bolieť: počas otváracieho ceremoniálu alebo na začiatku hier," myslí si vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti Parížskeho olympijského výboru Franz Regul.

Podľa Regula by najhorším scenárom bol koordinovaný kybernetický a teroristický útok, pri ktorom by digitálny útok vyradil kľúčové bezpečnostné alebo monitorovacie systémy. "Zatiaľ nie je zdokumentovaný žiadny prípad kyberterorizmu (proti olympijským hrám), ale nerád by som bol prvý, kto mu bude čeliť," povedal.

Pozrite si archívnu reportáž o prípravách na olympiádu v Paríži.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok