Hrozí kolaps Fondu na podporu umenia? Desiatky členov komisií nesúhlasia s novelou SNS, hrozia odchodom

Členovia odborných komisií Fondu na podporu umenia varujú, že odídu, ak parlament schváli návrh zákona o FPU Romana Michelka (SNS), ktorým sa menia kompetencie vo fonde. Informuje o tom denník SME.

Fond na podporu umenia
Foto: Facebook/Fond na podporu umenia

Hrozí odchod odborníkov

Vyše 130 odborníkov v stredu podvečer odoslalo do národnej rady svoje vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú nesúhlas s plánovanými zmenami. Informuje o tom SME. To je takmer polovica členstva komisií.

Ako stojí v stanovisku členov FPU, cieľom návrhu poslanca Michelka je podľa nich “transformovať odborný a nezaujatý mechanizmus redistribúcie verejných zdrojov na štátny, či ministerský“.

Tvrdia, že je to dvojsečná zbraň, ktorá sa s ďalšou vládou môže obrátiť proti žiadateľom a žiadateľkám z okruhu poslanca Michelka, pre ktorých sa podľa vlastných slov snaží nastoliť spravodlivosť.

Odmietajú pokus SNS

“My však tento návrh odmietame z principiálnych dôvodov. Rovnako ako ďalšie návrhy z rezortu SNS je totiž pokusom, ako limitovať, či v tomto prípade znefunkčniť možnosti občianskej a odbornej participácie na správe vecí verejných a nahradiť ich straníckymi mocenskými rozhodnutiami „zhora“,“ uviedli členovia v FPU vo vyhlásení.

V závere poslancov NR SR varovali, že “odmietajú robiť odborné alibi rozhodnutiam Rady a akceptovať úlohu bezmocného komparzu“.

“Pozmeňujúci návrh poslanca Michelka je pre nás neakceptovateľný a nezlučiteľný s naším ďalším pôsobením v odborných komisiách FPU,“ dodali signatári a signatárky vyjadrenia.

Názor opozície

Poslanci NR SR diskutujú o novele zákona o Fonde na podporu umenia aj v piatok. Opozícia novelu kritizuje. Touto zmenou sa podľa Zory Jaurovej z PS koncentrujú všetky právomoci pri prideľovaní podpory rade fondu. Myslí si, že FPU po tejto úprave skolabuje. "Takúto radikálnu zmenu nie je možné urobiť od prvého júna," dodala.

Opozičný poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hovorí o politickom ovládnutí FPU. Reagoval, že pôvodný návrh novely sa zdal neškodný, no zmeny vo výbore z neho urobili nástroj na likvidáciu nezávislej umeleckej tvorby.

Nemyslí si, že si takto získajú politici uznanie a rešpekt umelcov. Kritizuje, že rozhodujúcu väčšinu v rade by mali mať politickí nominanti navrhnutí ministrom kultúry. Má ísť o osem z 13 členov.

Pozrite si diel Témy z 15. apríla o kultúre, médiách, dianí v parlamente a požiadavkách SNS s Romanom Michelkom a Zorou Jaurovou:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok