Ukrajina je o krok bližšie k munícii. Česká iniciatíva zbiera financie, na časť sú už podpísané zmluvy, oznámil Fiala

17.4.2024 16:22 , Aktualizované: 17.4.2024 16:48

Prvú muníciu obstaranú v rámci českej iniciatívy by mohla Ukrajina získať v júni, uviedol po rokovaní v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf Aliancie Jens Stoltenberg zdôraznil, že Ukrajina potrebuje silnejšiu protivzdušnú obranu. O väčšej a efektívnejšej pomoci Ukrajine hovorili aj ďalší účastníci stretnutia, holandský premiér Mark Rutte a predsedníčka dánskej vlády Mette Frederiksenová.

Na snímke Petr Fiala.
Foto: TASR/František Iván

„Ukrajina je v ťažkej situácii a potrebuje našu podporu viac, ako kedykoľvek predtým,“ vyhlásil český premiér. „Chceme nájsť nové spôsoby, ako pomôcť,“ dodal.

Ako doplnila jeho dánska kolegyňa Mette Frederiksenová, dodávky munície a protivzdušných systémov Kyjeva sú teraz najdôležitejším cieľom pre všetky členské štáty NATO.

K projektu sa podľa českého prezidenta Petra Pavla pripojilo 20 krajín od Kanady cez Nemecko, Poľsko, Lotyšsko, Litvu, Estónsko, Belgicko, Fínsko, Portugalsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Holandsko, Luxembursko až po Island alebo Slovinsko.

Rokovanie o dva dni

Fiala v prejave v Hudsonskom inštitúte vo Washingtone povedal, že vďaka českej iniciatíve sa už podarilo zohnať 500-tisíc kusov delostreleckej munície.

Na otázku neskôr spresnil, že na 200-tisíc kusov munície už sú zmluvy, ďalších 300-tisíc kusov je Česko schopné veľmi reálne zabezpečiť.

Vládny splnomocnenec pre rekonštrukciu Ukrajiny Tomáš Kopečný Českému rozhlasu Plus uviedol, že nákup 800-tisíc kusov vyjde asi na tri miliardy dolárov.

O ďalšej pomoci Kyjevu, najmä pokiaľ ide o dodávky väčšieho množstva protivzdušnej obrany, by mala v piatok 19. apríla rokovať aj Rada NATO-Ukrajina, oznámil Stoltenberg.

O konanie tejto schôdzky žiadal v uplynulých dňoch ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok