Prídeme o peniaze z plánu obnovy? Opozícia kritizuje vládu, žiada správu o krokoch na ochranu eurofondov

12.4.2024 11:32 , Aktualizované: 12.4.2024 13:01

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť.

ps.png
Foto: ta3

Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala Európska komisia (EK) poslať Vláde SR.

Ohrozená investícia

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. "Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica (Smer-SD)," zdôraznil. Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba.

PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom "treste Západu" za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

Pozrite si záznam tlačovej besedy opozičnej strany PS:

Podrobný prehľad

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že komisia má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. "Európska komisia v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú," vyhlásila bývalá vicepremiérka. Upozornila na otázky EK týkajúce sa zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zmien v trestnej politike.

Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým Národná rada SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Kmecov nesúhlas

Kmec odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. "To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii. Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň.

"Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni. Snažíme sa odpolitizovať túto debatu. Nám by malo ísť spoločne o tých 6,4 miliardy," vyhlásil Kmec. Upozornil, že predmetom konzultácií sú často veci, ktoré zdedila súčasná vláda po svojich predchodcoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok