Napätie na Blízkom východe rastie. USA očakávajú odvetný úder Iránu proti Izraelu už do pár hodín

12.4.2024 07:25 , Aktualizované: 12.4.2024 16:20

Spojené štáty očakávajú odvetný úder Iránu proti Izraelu, ale nie v takom rozsahu, aby zatiahli USA do vojny na Blízkom východe.

Konečné rozhodnutie ešte nepadlo

Podľa The Wall Street Journal očakáva Izrael útok v priebehu dvoch dní. WSJ s odvolaním sa na zdroj oboznámený s touto záležitosťou napísal, že Izrael sa pripravuje na priamy úder zo strany Iránu zameraný na sever alebo juh izraelského územia, ktorý by mal prísť už počas najbližších 24 až 48 hodín.

Iný zdroj, informovaný priamo iránskym vedením, však povedal, že hoci sa o plánoch útoku rokuje, žiadne konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

Biely dom uviedol, že si neželá ďalšie rozšírenie konfliktu na Blízkom východe, a Teheránu zopakoval, že Spojené štáty sa na údere na jeho konzulát v sýrskom hlavnom meste z nepodieľali.

Biely dom dodal, že Irán jasne varoval, aby chystaný útok nezneužil ako zámienku na ďalšiu eskaláciu v regióne, ktorým otriasa najmä vojna, ktorú v Pásme Gazy vedie Izrael proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok zo 7. októbra.

Pri zrejme izraelskom údere 1. apríla zahynulo sedem dôstojníkov iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov a Irán zaň opakovane prisľúbil Izraelu odplatu.

Netanjahu a jeho vojny

Samotný Irán dal cez diplomatické zdroje Spojeným štátom najavo, že svoju avizovanú odvetu voči Izraelu povedie tak, aby sa vyhol rozsiahlej eskalácii, a nebude konať unáhlene. Agentúre Reuters to oznámili nemenované iránske zdroje. Irán využije „na viaceré útoky na Izrael“ svojich spojencov v regióne.

Izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi povedal, že na akýkoľvek útok vedený priamo z územia Iránu by Izrael odpovedal rovnakou mincou.

„Priamy iránsky útok bude vyžadovať zodpovedajúcu izraelskú odpoveď proti Iránu,“ povedal Galant podľa správy, ktorú vydal jeho úrad. Austin naopak podľa listu The Washington Post Galantovi vytkol, že Spojené štáty neboli o útoku na iránsky konzulát v Sýrii vopred informované. Podľa nemenovaných amerických zdrojov sa Austin sťažoval pre to, že úder na konzulát v dôsledku ohrozí amerických vojakov v regióne. Izraelské sily už boli po údere uvedené do zvýšenej pohotovosti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že zatiaľ čo vojna v Gaze pokračuje nestenčenou silou, Izrael je pripravený čeliť výzvam aj na iných frontoch.

Americká administratíva medzitým oznámila, že v súvislosti s hrozbami Iránu zakázala svojim zamestnancom a ich rodinným príslušníkom zdržiavajúcim sa v Izraeli súkromné cesty mimo metropolitnej oblasti Tel Avivu, Jeruzalema a Beeršeby. Na svojich webových stránkach to oznámilo veľvyslanectvo USA v Jeruzaleme.

Možno už v piatok

Dvaja americkí predstavitelia pre CBS News uviedli, že už v piatok sa očakáva veľký iránsky útok na Izrael, ktorý by mohol zahŕňať viac ako 100 bezpilotných lietadiel a desiatky rakiet namierených na vojenské ciele v krajine.

Predstavitelia uviedli, že pre Izraelčanov by bolo náročné brániť sa proti útoku takéhoto rozsahu, a hoci pripúšťajú možnosť, že Iránci by sa mohli rozhodnúť pre útok menšieho rozsahu, aby sa vyhli dramatickej eskalácii, Izrael by útok odplatil.

"Ktokoľvek nám ublíži, aj my mu ublížime," prisľúbil vo štvrtok premiér Benjamin Netanjahu, keď navštívil vojakov na leteckej základni Izraelských obranných síl. "Sme pripravení... obranne aj útočne," vyjadril sa izraelský premiér.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok