Taraba odvolal riaditeľa SHMÚ Martina Benka. Takýto udal minister životného prostredia dôvod

10.4.2024 09:23 , Aktualizované: 10.4.2024 17:07

Riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko končí vo svojej funkcii. Odvolal ho minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Vyjadrenie bývalého riaditeľa

"Dnes (9. 4., pozn.red.) som bol bez uvedenia dôvodu ministrom životného prostredia odvolaný z pozície generálneho riaditeľa SHMÚ. Možno si ešte niektorí spomínate, že som túto pozíciu bral len na niekoľko týždňov prípadne mesiacov, ale napokon z toho bolo 11 rokov, 8 mesiacov a 28 dní služby, často dosť náročnej," napísal Benko na sociálnej sieti.

Vyjadrenie T. Tarabu

Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu skutočnosť, že niekto bol 11 rokov riaditeľ, ešte nehovorí o tom, že by tam mal zostať ďalších 11 rokov. „To, že sme na odvolanie riaditeľa SHMÚ použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Tých dôvodov v prípade bývalého riaditeľa Benka je veľké množstvo. Predovšetkým ide o zlý manažment podniku s osobitným dôrazom na zlé manažovanie IT projektov. Inštitúcia prejde hĺbkovým auditom a budeme konať v oblasti prešetrenia viacerých podnetov,“ vysvetlil Tomáš Taraba.

SHMÚ je podľa Benka nenahraditeľný pre takmer všetky zložky štátu, ako je Hasičský a záchranný zbor, sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra, Horská a záchranná služba, Úrad jadrového dozoru, Ozbrojené sily SR či letecká a cestná doprava. "Teším sa, že sme toto obdobie zvládli bez vážnych výpadkov vo fungovaní (napriek mnohým výrazným ohrozeniam) a výrazne sa podarilo rozšíriť štátnu pozorovaciu sieť meteorologickú, hydrologickú aj pre kvalitu ovzdušia," skonštatoval odvolaný riaditeľ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok