Skončí sa konflikt v Pásme Gazy? Hamas a Izrael sú blízko k dohode, tvrdí Egypt. Predstaviteľ Hamasu to poprel

8.4.2024 06:39 , Aktualizované: 8.4.2024 12:27

Nemenovaný predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas agentúre Reuters povedal, že rokovania o prímerí v Pásme Gazy nepokročili, keďže Izrael nezmenil svoje stanovisko. Zdroj z militantnej skupiny sa vyjadril po tom, ako egyptská štátna televízia AlQahera News s odvolaním sa na nemenovaný vysokopostavený egyptský zdroj uviedla, že rokovania o prímerí v Pásme Gazy pokročili a že všetky strany našli zhodu na základných bodoch. Žiadna z delegácií na rokovaní v Káhire správu však ihneď nepotvrdila, poznamenala agentúra Reuters.

Idú to prerokovať

Izrael a radikálne hnutie Hamas za asistencie Egypta, Kataru a Spojených štátov o možnom zastavení bojov rokujú mesiace a v egyptskej metropole sa konalo ďalšie kolo rokovaní.

Podľa informácií denníka Haaretz sa očakávalo, že Američania prídu s novým návrhom zahŕňajúcim ústupky na oboch stranách vrátane prepustenia rukojemníkov, ktorých drží Hamas.

AlQahera News uviedla, že delegácie Hamasu a Kataru už Káhiru opustili a vrátia sa do dvoch dní k rokovaniam o finálnej dohode. Žiadne oficiálne oznámenie o vývoji rokovaní v prvých hodinách po zverejnení správy neprišlo.

Signály o pokroku sa však objavovali aj v izraelských médiách. „Tentokrát je to iné. Sme najbližšie k dohode za mesiace,“ citovala televízia Channel 12 nemenovaný zdroj oboznámený s priebehom rokovaní.

Správa televízie pritom vývoj spájala s tlakom, ktorý na delegácie vyvíjajú USA. Iný izraelský činiteľ serveru Ynet povedal, že v tejto chvíli „nevidí dohodu na obzore“, keďže medzi oboma stranami stále panujú veľké nezhody.

Taktiež predstaviteľ Hamasu, ktorý si neželal byť menovaný, agentúre Reuters povedal, že „zatiaľ k žiadnemu pokroku nedošlo“. „Postoj okupácie sa nezmenil a teda v káhirských rokovaniach nezaznelo nič nové,“ povedal.

Vojaci sa stiahli

Západní predstavitelia volajú po dohode na prímerí, ktorá by viedla k prepusteniu zvyšných rukojemníkov a zvýšeniu prísunu humanitárnej pomoci do vojnou sužovanej oblasti.

Rokovania však v posledných týždňoch stagnovali a Hamas pred víkendom dal najavo, že stále trvá na požiadavke úplného stiahnutia Izraelčanov z Gazy.

Izrael oznámil stiahnutie takmer všetkých pozemných jednotiek z juhu Pásma s vysvetlením, že vojaci sa stiahli, aby sa pripravili na ďalšie operácie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým uviedol, že podmienkou pre prímerie je prepustenie rukojemníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok