Saharský piesok vraj nie je zo Sahary. Vedci prišli so zaujímavým zistením

Nový výskum vedcov z Univerzity Cardiff vo Walese prišiel s prekvapivým zistením. Matematické modely sú zastarené a hlavným zdrojom prachových emisií vraj nie je severná Afrika, informuje iMeteo.sk.

púšť
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Profesor Adrian Chappell sa vo svojom výskume dlhodobo zameriava na eróziu vetrom a emisie prachu, vysvetľuje portál iMeteo.sk.

Staré modely

Modely emisií prachu boli vyvinuté pred takmer 30 rokmi, kedy bolo k dispozícii oveľa menej údajov.

Jeho vedecký tím publikoval prácu, v ktorej spochybňujú dlho zažitú predstavu, že dominantnými zdrojmi globálneho prachu sú severná Afrika a Blízky východ.

Z poznatkov vedeckého bádania tímu profesora Chappella vyplýva, že emisie prachu nie sú konštantné, ale menia sa sezónne a “presúvajú“ sa medzi pologuľami.

Vedci vyvinuli nový prístup k modelovaniu emisií prachu s využitím satelitných dát. Zistilo sa, že súčasné modely nadhodnocujú úlohu severnej Afriky ako hlavného zdroja prachových emisií.

Pozrite si reportáž z 1. apríla o saharskom piesku na Slovensku:

Prach z južnej pologule

Emisie prachu sa menia podľa ročného obdobia a medzi pologuľami z rôznych oblastí sveta, vrátane púští vo východnej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike, a tiež z krovinatých oblastí v Austrálii a Severnej Amerike.

Aktuálne modely poskytujú len obmedzené informácie o prachu v atmosfére nad severnou Afrikou a Blízkym východom. Na južnej pologuli sa zistilo viac emisií prachu, čo odporuje predpokladom a potvrdzujú to terénne pozorovania.

iMeteo.sk tiež uvádza, že nové poznatky sú dôležité pre veľkorozmerné modely, pretože vlastnosti prachu závisia od jeho zdroja. Tieto zistenia vyžadujú revíziu niektorých historických klimatických rekonštrukcií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok