SaS kritizuje vládu. Tvrdí, že plánuje zvýšiť dane, rezort financií sa voči tomu ostro ohradil

2.4.2024 12:31 , Aktualizované: 2.4.2024 17:05

Opozičná SaS tvrdí, že vláda sa chystá zvýšiť DPH aj spotrebné dane. Má ísť o jednu z možností konsolidácie verejných financií. O zmenách sa podľa strany zatiaľ nehovorí, kým nebude po prezidentských voľbách. SaS sa pýta prezidentského kandidáta a predsedu koaličného Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby vopred avizoval, k akým zmenám má dôjsť po voľbách. Hlas reaguje, že za rozvrátené verejné financie počas predchádzajúcich vlád je zodpovedná SaS.

Konsolidačný balíček

Poslanec parlamentu za SaS Marián Viskupič priblížil, že DPH by sa mohla zvýšiť o dva až tri percentuálne body. Informácie podľa neho prenikajú z rezortu financií a aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pripúšťa takúto možnosť, keď avizoval ďalší tzv. konsolidačný balíček. Detaily podľa Viskupiča zatiaľ nepredstavil.

"Pellegrini, vyzývame vás, aby ste sa už pred druhým kolom prezidentských volieb priznali spolu s Robertom Ficom (Smer-SD), čo nás čaká po prezidentských voľbách. Čo ste pripravili pre občanov tohto štátu? Čo všetko máte pripravené zdaniť, 'zodvodniť', spoplatniť a o čom všetkom radšej teraz nehovoríte, aby ste si neodohnali voličov," uviedol na tlačovej konferencii Viskupič.

Rozvrátené verejné financie

Hlas-SD v reakcii pripomenul, že SaS je "plne zodpovedná za rozvrátené verejné financie počas Matovičovej a Hegerovej vlády, brutálne chudobnenie ľudí a osobitne dôchodcov, ktorými táto najviac antisociálna strana na Slovensku otvorene pohŕda".

Ministerstvo financií SR sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré odzneli v utorok na tlačovej konferencii opozičnej strany SaS. Rovnako odmieta, aby politici zneužívali meno ministerstva na svoje politické ciele pár dní pred prezidentskými voľbami.

Rezort financií tak reagoval na tvrdenia SaS, že vláda sa chystá zvýšiť daň z pridanej hodnoty aj spotrebné dane ako jednu z možností konsolidácie verejných financií.

O zmenách sa podľa strany zatiaľ nehovorí, kým nebude po prezidentských voľbách. SaS vyzvala prezidentského kandidáta a predsedu koaličného Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby vopred avizoval, k akým zmenám má dôjsť po voľbách.

Pozrite si archívnu reportáž z 20. marca 2024 o tom, ako peniaze krátili v medziach zákona.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok