Korčok exkluzívne pre ta3: Spoločnosť dospela, politici nie. Čo odkázal Forróovi, ktorý podporil Pellegriniho?

2.4.2024 14:00

Druhé kolo prezidentských volieb sa blíži. ta3 si pripravila rozhovory s obomi kandidátmi, ktorí postúpili do finále. Ako prvý porozprával o sebe, svojich názoroch a o tom, čo bude, ak sa stane prezidentom, Ivan Korčok. Hostil ho moderátor Peter Bielik.

Ivan Korčok voľby rozhovor web
Foto: ta3/Soňa Búranová
Prezidentský kandidát Ivan Korčok a moderátor Peter Bielik

Moderátor ta3 sa rozprával aj s kandidátom Petrom Pellegrinim. Keďže stále beží predvolebná kampaň, oba rozhovory sme zverejnili v rovnakom čase.

Chce spájať, nie rozdeľovať

„Som občiansky kandidát,“ priblížil Korčok s tým, že prijíma podporu strán, s ktorými sa vie zhodnúť, čo je pre Slovensko dôležité. Vníma to ako schopnosť spájať, napríklad dať dokopy konzervatívcov a liberálov.

Vie, že nie je nepopísaný príbeh a že ľudia poznajú jeho postoje. To, že dostal podporu aj od KDH, znamená, že zastáva aj ich hodnoty.

„Výsledok prvé kola volieb ukázal, že sa vedia spojiť progresívci i liberáli. Všetky strany spája rovnaká vec - či všetka moc prejde do jedného mocenského spektra,“ ozrejmil nezávislý kandidát v ta3.

Za dôležité otázky považuje aj manželstvo muža a ženy, registrované partnerstvá či interrupciu. Pozerá na to podľa svojich slov s pokorou. „Kto som ja, aby som v tejto veci radil, moralizoval alebo usmerňoval. Sú to dôležité otázky, ale dá sa s nimi narábať tak, aby sa spoločnosť nepolarizovala,“ hovorí.

Slovensko je podľa Korčoka „ďalej“ a „nemá strach“ z registrovaných partnerstiev. Ak by k tomu došlo, takýto zákon by podpísal. „Spoločnosť dospela, ale politici nie,“ myslí si.

Zahraničná politika

Za nevyužitú príležitosť považuje neuskutočnené stretnutie so šéfom Aliancie Krisztiánom Forróom, ktorý vyjadril podporu jeho protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu.

Hovorí, že mu nemohol predstaviť svoju víziu, keďže Forró stretnutie označil za „bezpredmetné“ skôr, ako sa stihli porozprávať. Šéf Aliancie tak urobil bez vedomia svojich straníckych kolegov. S jeho rozhodnutím nesúhlasili.

Maďarské strany nie sú v parlamente, nie je ich počuť, ale ak by sa stal prezidentom, časť poradného zboru by sa zaoberala aj problematikou národnostných menšín. Dodal, že na dialóg je pripravený vždy.

Chce, aby bolo počuť maďarský hlas tak, ako to napríklad urobil Zsolt Simon. „Som vďačný Maďarskému fóru, ktoré ma podporilo,“ povedal. Rúca sa podľa neho mýtus, že má nejaký problém s maďarskými spoluobčanmi. Označil to za klamstvo a cynickú nálepku. Myslí si, že Maďari v sebe majú obrovskú emóciu a vášeň.

„K ničomu, čo nebudeme vedieť splniť, Slovensko nezaviažem,“ potvrdil v štúdiu. Aj pre ruskú agresiu na Ukrajine si myslí, že je potrebné dodržiavať závätok v podobe dvoch percent HDP. „Ani cent nejde do Bruselu, ide to našim vojačkám a vojakom, armáde a ozbrojeným silám.“

V prípade zrušených medzivládnych rokovaní s Českom nechce našich susedov obhajovať. Mrzí ho však, že to zašlo tak ďaleko. „Časť zodpovednosti je na slovenskej strane.“

Všetko treba vyriešiť rozhovormi, nepáči sa mu prístup Ficovej vlády. Ak sa stane prezidentom, určite by dodržal tradíciu a prvá zahraničná cesta by viedla do Českej republiky.

Celý rozhovor s Ivanom Korčokom pre ta3 si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok