Malý bývalý sovietsky satelit, napísal denník. Po kritike zmenil titulok článku o Česku a jeho pomoci Ukrajine

19.3.2024 05:45

Americký denník The Wall Street Journal v reakcii na kritiku na sociálnych sieťach, ku ktorej sa pripojil aj americký veľvyslanec v Prahe Bijan Sabet, zmenil titulok článku o českej pomoci Ukrajine.

Dizajn bez názvu (22).png
Foto: Twitter/bibalukas/Bijan Sabet

Sovietsky satelit

titulku pôvodne bolo napísané, že "malý bývalý sovietsky satelit" zháňa vo svete muníciu pre Ukrajinu, okrem iného u niektorých partnerov Ruska. Mnoho ľudí na sociálnych sieťach označenie Česka kritizovalo ako stereotypné. 

Denník neskôr titulok na webe zmenil a článok sa v pondelok objavil aj na titulnej strane pod titulkom: "Česká republika hrá veľkú úlohu v dodávkach delostreleckých granátov na Ukrajinu".

"Drahý WSJ, opravil som to za vás," poznamenal na sieti X veľvyslanec Sabet a na snímke obrazovky preškrtal titulok amerického denníka a pomenovanie Česka nahradil vlastným. "Už viac ako 30 rokov demokratická krajina a dôležitý partner v NATO," napísal veľvyslanec.

Ďalšia odozva

V reakcii na článok sa tiež ozvalo aktivistické združenie dobrovoľníkov NAFO, ktoré si kladie za cieľ bojovať proti ruskej propagande. V otvorenom liste adresovanom editorom WSJ, NAFO uznáva, že Česko je v dotyčnom článku vyobrazené v pozitívnom svetle. Jeho označenie ako "bývalý sovietsky satelit" je však podľa združenia zavádzajúce a urážlivé vzhľadom k zahraničnopolitickému smerovaniu.

V nedeľu publikovaný článok hovorí o Česku ako o jednom z najhorlivejších podporovateľov Ukrajiny v jej obrane proti ruskej agresii. Podľa WSJ zaistila Praha asi 800-tisíc delostreleckých granátov a našla ďalších 700-tisíc kusov, ktoré by bolo možné objednať s dodatočnými finančnými prostriedkami. 

"Česká iniciatíva pomôže Ukrajine stabilizovať front a znovu získať prevahu," povedal WSJ Nico Lange, bývalý náčelník štábu na nemeckom ministerstve obrany. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok