Čo vám ušlo z V politike: Podľa Holečkovej štát prehliada rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením. Tomáš sa bráni, že je vo funkcii krátko

Hosťami relácie V politike boli minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš a poslankyňa NR SR za KDH Martina Holečková. Rozprávali sa aj o téme pomoci rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením.

v politike
Foto: ta3

Pred pár týždňami sa zúfalá matka s dieťaťom s postihnutím postavila pred vlak. Životná situácia rodičov je často náročná. Existuje nejaké riešenie?

Prehliadané rodiny

Martina Holečková povedala, že dlhodobo prehliadame rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením. Dávky podľa nej nestačia na starostlivosť o takéto deti. Upozornila na skutočnosť mamičky, ktorá šesť mesiacov čakala na schválenie opatrovateľského príspevku, dvanásť mesiacov na presun jej dieťaťa do "normálnej" školy, pričom ju päťkrát odmietli.

Rodičia s deťmi so zdravotným znevýhodnením majú k dispozícii tzv. odľahčovaciu službu, no podľa Holečkovej nefunguje a vníma to ako zlyhanie systému. Službu by mala zabezpečovať obec, vytvoriť miesta, kde by sa vedeli postarať o tieto deti, lenže miesta nie sú a ak aj sú, rodičia si to musia zaplatiť.

Uprednostňuje minister potreby dôchodcov?

Tomášovi poslankyňa KDH vyčítala, že sa za päť mesiacov vo funkcii sústreďuje len na dôchodcov. Na čo jej minister práce povedal, že „ako správne povedala, je vo funkcii len päť mesiacov a za ten čas sa nedá spraviť všetko“. Uviedol, že nerieši len dôchodcov, ale aj pracujúcich a rodiny.

Po zmienenej tragédii bral ako povinnosť zistiť, či všetko táto rodina dostala od predošlých dvoch vlád. Podľa neho táto rodina dostala všetko, na čo mala zo zákona nárok.

Odľahčovaciu službu majú na starosti samosprávy a minister tvrdil, že o tom poslankyňa musí vedieť. Aj tak sa ale rozhodol zvolať okrúhly stôl kompetentných ľudí, aby ministerstvo práce mohlo pomôcť mestám a obciam s odľahčovacou službou. Spomenul aj program rodinných poradní pod úradmi práce.

Minister sa chce pozrieť aj na zákonné veci, akými sú napríklad kompenzačné príspevky a zrýchliť ich prideľovanie, chce to však čas, pretože momentálne plánujú veľkú reformu sociálnych služieb.

Celú diskusiu si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok