Vláda navrhla povýšenie a menovanie na generálske hodnosti štyroch vojakov. Rokovala aj o hospodárení v lesoch, a o úlohách ÚVO

13.3.2024 09:11 , Aktualizované: 13.3.2024 11:29

Vláda rokovala o akčnom pláne implementácie Cestovnej mapy výskumných infraštruktúr, návrhu Štatútu Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie a o Národnom lesníckom programe s názvom "Lesy pre spoločnosť" a tiež návrhu na zrušenie niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení vlády.

23. rokovanie vlády SR
Foto: Úrad vlády SR
23. rokovanie Vlády SR.

Vláda SR v stredu schválila Návrh koncepcie strategickej komunikácie SR. Jej cieľom je budovať rámec, ktorý má posilniť schopnosť štátu včasne, zrozumiteľne a efektívne informovať spoločnosť o prioritách, rozhodnutiach a výsledkoch vlády.

"Účelom dokumentu je aj eliminácia absencie systémového ukotvenia mechanizmu koordinovanej strategickej komunikácie, ktorá umožnila najmä zahraničným a tuzemským mimovládnym organizáciám svojvoľne realizovať strategickú komunikáciu štátu bez prebrania zodpovednosti za jej dosahy na slovenskú spoločnosť," uvádza sa v predkladacej správe.

Pozrite si druhý výstup redaktorky Barbory Štefanovičovej.

Kalamita lykožrúta

Na Horehroní by mohli vyhlásiť mimoriadnu situáciu z dôvodu lykožrútovej kalamity. Vláda v stredu uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) a šéfovi agrorezortu Richardovi Takáčovi (Smer-SD), aby zabezpečili zvolanie krízového štábu.

"Situácia s poškodením smrekových lesov na Horehroní dosahuje stav, keď obhospodarovatelia lesov nie sú schopní zastaviť ich poškodzovanie a šírenie podkôrneho hmyzu ani v rozsahu, v akom v jednotlivých obdobiach narastá. Dochádza tak k situácii, ktorú možno z hľadiska zákona civilnej ochrane obyvateľstva považovať za živelnú pohromu," uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré návrh predložilo.

Výmena vo funkcii

Miloš Koterec končí vo funkcii predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). Vláda ho odvolala na stredajšom rokovaní. Na post od štvrtka (14. marca) vymenovala Dagmar Repčekovú. Koterec pôsobil na čele ÚSŽZ od júna 2023.

Nové generálske posty

Vláda navrhla do generálskych hodností vymenovať alebo povýšiť štyroch vojakov. Vyplýva to zo schváleného materiálu.

Plukovníci Pavol Šebík a Aurel Sabó by mali byť vymenovaní do vojenskej hodnosti brigádny generál. Brigádnych generálov Jaroslava Kráma a Juraja Štefanku by mali povýšiť za generálmajorov.

Podľa Ústavy SR vymenúva a povyšuje generálov prezident Slovenskej republiky. Návrhy predkladá hlave štátu vláda na návrh ministra obrany.

Pozrite si prvý výstup redaktorky Barbory Štefanovičovej.

Vláda zasadla na 23. rokovaní v Bratislave o 10:00.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok