Kočner a Rusko podali dovolanie v kauze zmeniek. Chcú dokázať svoju nevinu

12.3.2024 09:18 , Aktualizované: 12.3.2024 13:37

Odsúdení podnikatelia Marian Kočner a Pavol Rusko, ktorí si za mrežami odpykávajú 19-ročné tresty za falšovanie zmeniek voči televízii Markíza, podali v tejto kauze dovolanie. Po vyše troch rokoch od verdiktu sa pokúšajú dokázať svoju nevinu. Právny zástupca obvinených pre Pravdu priblížil dôvody, pre ktoré chcú napadnúť rozhodnutie Najvyššieho súdu.

Zjavne nezákonné

Najvyšší súd 12. januára 2021 právoplatne odsúdil Kočnera a Ruska z falšovania zmeniek televízie Markíza v deklarovanej hodnote takmer 70 miliónov eur. V tom čase už väzobne stíhaný Kočner, ako aj bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko, dostali zhodne po 19 rokov väzenia. Obaja sa v súčasnosti pokúšajú dokázať svoju nevinu, píše pravda.sk.

Obaja odsúdení podali dovolanie na Špecializovaný trestný súd prostredníctvom advokátov 22. februára tohto roka. informácie potvrdil okrem Špecializovaného trestného súdu aj Ruskov advokát Marek Para. Podľa zistení Pravdy, právni zástupcovia Kočnera a Ruska žiadajú zrušenie celého rozhodnutia najvyššieho súdu, keďže ho považujú za „zjavne nezákonné“.

„Dovolanie bolo podané obidvoma obvinenými. Dôvody dovolania sú viaceré, avšak za najpodstatnejšie považujeme porušenie práva na obhajobu a porušenie prezumpcie neviny,“ uviedol pre Pravdu advokát Michal Mandzák.

Porušenie práva na obhajobu podľa advokátov bolo v tom, že došlo k nezákonnému odpočúvaniu obhajobných rozhovorov vo väznici v Leopoldove. „Ani rozhodnutie ústavného súdu o odmietnutí sťažnosti v tejto veci nemôže byť relevantné, keďže jeho základom bola predčasnosť, a nie nepôvodnosť - a sám ústavný súd nás odkázal na uplatnenie dovolania,“ uviedol právnik v stanovisku.

Porušenie práva na prezumpciu neviny pred súdom chcú argumentovať aj mediálnymi výrokmi prokurátora Jána Šantu. Ten podľa advokátov pred verejnosťou prezentoval obvinených za vinných ešte pred právoplatným rozhodnutím.

„Pripomínam výroky prokurátora o “150% dôkaznom stave”, či o tom ako prokurátor mal “vystrieľať zásobník dôkazov” a nakoniec dáva “ranu istoty”. Takéto výroky podľa najnovšej rozhodovacej činnosti Európskeho súdu pre ľudské práva majú zásadný vplyv na spravodlivosť konania a odôvodňujú zrušenie rozsudku,” uzavrel pre Pravdu Mandzák.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok