Popredné svetové agentúry stiahli fotografiu princeznej Kate. Vysvitlo, že experimentovala s úpravou snímky

11.3.2024 06:42 , Aktualizované: 11.3.2024 12:50

Popredné svetové tlačové agentúry stiahli fotografiu princeznej Kate, ktorú v nedeľu zverejnil Kensingtonský palác, pre podozrenie, že s ňou niekto manipuloval. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Štyridsaťdvaročná Kate neskôr na stanici X uviedla, že snímku skutočne upravila, a ospravedlnila sa za spôsobený zmätok.

Palác a Kate
Foto: TASR/AP, X

Štyridsaťdvaročná Kate je teraz pod drobnohľadom médií kvôli svojmu zdravotnému stavu po nedávnej operácii brucha.

Obklopená deťmi

Na fotografii, ktorá je prvá oficiálna od operácie, je manželka následníka britského trónu princa Williama v britský Deň matiek obklopená svojimi tromi deťmi: princmi Georgom a Louisom a princeznou Charlotte. "Ďakujem vám za vaše milé priania a trvalú podporu v posledných dvoch mesiacoch," napísala k nej Kate na sieti X.

Manipulácia s fotografiou

Snímku vo svojom spravodajstve použili aj svetové agentúry. Najmenej tri z nich ho ale neskôr stiahli.

Ako prvá tak urobila AP, podľa ktorej nespĺňal jej fotografické štandardy. "Pri bližšom skúmaní sa zdá, že zdroj so snímkou manipuloval," poznamenala k tomu AP. Za jednu z nezrovnalostí označila pozíciu ľavej ruky princeznej Charlotte vzhľadom na rukáv jej svetra.

Rovnako ako AP snímku stiahli aj agentúry Reuters, AFP a fotobanka Getty Images.

"Ako mnohí amatérski fotografi, aj ja občas experimentujem s úpravou fotografií. Chcem sa ospravedlniť za zmätok, ktorý mohlo spôsobiť zdieľanie rodinnej fotografie," napísala v pondelok Kate na sociálnej sieti X.

Dva týždne v nemocnici

Kate strávila po operácii brucha v januári dva týždne v nemocnici. Povaha zákroku nebola bližšie upresnená, avšak podľa Kensingtonského paláca nešlo o rakovinu. Odvtedy sa na verejnosti princezná neobjavovala a palác uviedol, že sa k oficiálnym povinnostiam pravdepodobne vráti až po Veľkej noci, teda najskôr v apríli.

V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach objavovali špekulácie o zdravotnom stave princeznej, ktorá sa od Vianoc neobjavovala na oficiálnych akciách kráľovského paláca. Jej úrad vydal začiatkom mesiaca vyhlásenie, v ktorom zopakoval, že bude poskytovať iba "významné aktuálne informácie" o jej zotavovaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok