Novelu Trestného zákona zverejnili v elektronickej Zbierke zákonov. Rozhodnutie Ústavného súdu je účinné

11.3.2024 06:13 , Aktualizované: 11.3.2024 08:05

Novelu Trestného zákona aj rozhodnutie Ústavného súdu o jej pozastavení publikovali v elektronickej Zbierke zákonov. Rozhodnutie Ústavného súdu sa tak od pondelka (11. marca) stalo účinným.

Stalo sa to 33 dní po schválení. Novela mala byť v zbierke už vo februári. Zákon, ktorý sa schvaľuje zrýchlene, vyjde v Zbierke zvyčajne do týždňa až dvoch. 

Promafiánsky balíček, tvrdí opozícia

Stačí, aby nižšie tresty a premlčacie lehoty boli účinné jediný deň, a už by platili pre viacerých trestne stíhaných, ktorí majú väzby na súčasnú koalíciu. Aj preto opozícia novelu nazýva promafiánskym balíčkom. Prezidentka novelu podpísala 16. februára a hneď ju poslala na Ústavný súd. Ten jej časť pozastavil 28. februára.

Ochrana ľudských práv

Premiér Robert Fico pôvodne chcel, aby začala platiť od začiatku roka. Vysvetľoval, že mu ide o ochranu ľudských práv. Najviac mu záležalo na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry

Špeciálna prokuratúra zanikne

Podľa ústavných sudcov však dôvodom na pozastavenie účinnosti zmien v Trestnom zákone bolo možné ohrozenie základných práv a slobôd poškodených, ale aj niektorých stíhaných osôb. 

Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry súd nevyhovel. Špeciálna prokuratúra sa tak zruší od 20. marca.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok