Pavel je českým prezidentom už rok. Nevylúčil opätovnú kandidatúru, no situáciu je ťažké predvídať

9.3.2024 14:36 , Aktualizované: 9.3.2024 16:11

Prezident Petr Pavel nevylúčil, že sa za necelé štyri roky pokúsi vo voľbách obhájiť svoj mandát. Povedal to v sobotu Českej televízii v rozhovore k roku vo funkcii.

O prípadnej účasti vo voľbách sa Pavol bude rozhodovať podľa politickej a spoločenskej situácie a podľa toho, ako sa mu bude dariť napĺňať jeho priority, vyplýva z jeho vyjadrenia.

Nešetrí sily

"A priori, samozrejme, človek by nemal vylučovať nič," odpovedal Pavel na otázku, či vylučuje opätovnú kandidatúru. Dôležitá bude podľa neho podpora od jeho manželky.

Zároveň uviedol, že početnosť jeho aktivít ukazuje, že silami pre druhé funkčné obdobie nešetrí. "Ja sa orientujem na jedno volebné obdobie," povedal. Aká bude situácia za štyri roky, je podľa prezidenta ťažké predvídať.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť, ako prebiehala inaugurácia českého prezidenta Petra Pavla.

V prípadnom budúcom rozhodovaní o obhajobe prezidentského mandátu bude podľa Pavla zodpovednosť k tomu, čo človek začal, alebo aj spoločenský dopyt stáť proti riziku vzniku dojmu nepostrádateľnosti, ktorý môže vychádzať zvnútra alebo od okolia. Človek musí realisticky zhodnotiť, že nie je spasiteľom, podotkol.

Päť rokov je tiež dosť

V januári na stretnutí s občanmi v Striebre na Tachovsku Pavol naznačil, že záujem obhajovať mandát nemá. "Mám za to, že jeden päťročný mandát, keď ho človek robí naplno, tak je až dosť," vyhlásil prezident podľa serveru Novinky.cz. Povedal tiež, že nemá chuť zopakovať si predvolebné obdobie.

Bývalý náčelník generálneho štábu českej armády a predseda Vojenského výboru NATO Pavel v druhom kole prezidentskej voľby na konci minulého januára porazil bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO). Prezidentom sa Pavol stal pri inaugurácii 9. marca 2023.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok