Veľký bariérový útes v Austrálii znovu bledne, koraly umierajú. Jav môže zastaviť len jediná vec

10.3.2024 06:00

Austrálsky Veľký bariérový útes zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov. K tomuto javu dochádza, keď koraly kvôli vysokej teplote vypudia riasy, ktoré im dodávajú život a farbu.

vyblednuté koraly
Foto: Profimedia
Vyblednutý koral

Ide už o piaty prípad za posledných osem rokov, keď bolo v tejto prírodnej pamiatke UNESCO zaznamenané rozsiahle poškodenie spôsobené blednutím, informoval dnes server BBC News.

Najhorší stav za posledných 20 rokov

Do roku 2016 boli zaznamenané len dva prípady hromadného blednutia a vedci varujú, že treba prijať naliehavé kroky, ak má útes prežiť. Letecký prieskum 320 útesov - od cípu Austrálie až po mesto Bundaberg - ukázal, že u väčšiny z nich dochádza k blednutiu po lete s vyššími teplotami.

Správa morského parku Veľkého bariérového útesu uviedla, že teraz prebiehajú podmorské prehliadky, ktorých cieľom je zistiť závažnosť a mieru poškodenia, ktoré sa pravdepodobne v jednotlivých častiach útesu značne líšia. Hlavný vedecký pracovník parku Roger Beeden povedal BBC, že blednutie v južnej zóne je najhoršie za takmer 20 rokov a mohlo by byť "bezprecedentné".

Ochladenie by jav zastavilo

"Zatiaľ je príliš skoro povedať, aké sú úplné následky tejto udalosti," dodal Beeden. "Ak dôjde k ochladeniu, mohli by sme byť svedkami toho, ako sa veľká časť teraz vyblednutých koralov zotaví," dodal.

Veľký bariérový útes lemuje severovýchodné pobrežie Austrálie. Je to najväčší komplex koralových útvarov na svete - rozkladá sa na ploche presahujúcej 334-tisíc kilometrov štvorcových, a zaberá tak väčšiu plochu ako Taliansko.

Je domovom viac ako 1500 druhov rýb, 411 druhov koralov a desiatok ďalších živočíšnych druhov. Na zoznam svetového dedičstva UNESCO bol zapísaný v roku 1981.

Pozrite si archívnu reportáž o Veľkej koralovej bariére z 1. augusta 2023:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok