Veľké porovnanie: Ženy zarábajú menej ako muži. Toto ukazujú dáta z posledných rokov (+grafy)

O nerovnosti platov medzi oboma pohlaviami sa hovorí roky. Priemerná mzda ženy je na Slovensku o 18,8 %, teda o 311 eur nižšia ako u muža. Vyplýva to z dát Štatistického úradu SR za rok 2022.

mzda rozdiely muži ženy
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Kultúrne vžitá predstava

"Z dát, ktoré máme, je rozdiel 17 až 18 percent za prácu rovnakej hodnoty," vysvetľuje pre ta3 právnička a odborníčka na antidiskriminačné právo Janka Debrecéniová.

"Mnohé typy povolaní vykonávajú takmer výlučne ženy ako upratovačky, učiteľky a vôbec zamestnania v súvislosti so starostlivosťou. Naopak, máme aj práce, ktorým sa venujú výlučne muži, ako napríklad v sektore stavebníctva," hovorí.

Anketa

Stretli sa na pracovisku s rozdielom v platoch mužov a žien na rovnakej pozícii?

Nie
- %
Áno
- %
Túto otázku neriešim
- %
Celkovo hlasov: 87

Tvrdí, že predstavy o tom, že ženy sú vhodné pre istý typ práce a muži pre iný typ práce, sú kultúrne vžité. "Tých faktorov je však oveľa viac. Oveľa nižšie zastúpenie žien je aj vo vedúcich pozíciách, ktoré sú spojené s vyšším ohodnotením," dodala.

Najelementárnejší príklad diskriminácie v odmeňovaní je, keď žena zarobí menej v rovnakej pozícii ako muž. "Stáva sa to kvôli tomu, že to čo dlhodobo absentuje, je netransparentnosť v odmeňovaní, ale aj nemožnosť vôbec dozvedieť sa o odmeňovaní mužského náprotivka," vysvetľuje odborníčka.

Najvýraznejší rozdiel

Jedným z dôvodov je kratšia pracovná doba a s ňou súvisiaca nižšia suma na výplatnej páske, ktorá sa týka prevažne žien, informovala analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská.

Najvýraznejší rozdiel medzi platmi mužov a žien, a to na úrovni 23 až 24 %, je vo veku 35 až 44 rokov. "Ženy totiž v určitom veku opúšťajú trh práce v súvislosti s materskou či rodičovskou dovolenkou, a to na niekoľko rokov. K prehlbovaniu platových rozdielov začína dochádzať práve po ich návrate do pracovného života a tieto výraznejšie rozdiely pretrvávajú ešte niekoľko rokov," objasnila Sadovská.

Evidovaná miera nezamestnanosti u žien podľa nej dosiahla v závere vlaňajška úroveň 5,67 %. V prípade mužov predstavovala 4,54 %, čo vyplynulo z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Vyššia miera nezamestnanosti v ženskej populácii je dlhodobý jav. Pandémia alebo akákoľvek iná kríza tento fakt ešte viac podčiarkli," priblížila analytička.

Debrecéniová si myslí, že veci sa pohli a táto téma sa stala vidieteľnou. "Je zakotvená v mnohých medzinárodných dohovoroch. V našom právnom poriadku sme to mali ešte predtým, ako sme vstúpili do EÚ. Oveľa viac sa o tom hovorí, ide aj o otázku spravodlivosti. V zásade sa to hýbe dobrým smerom, aj keď sme jednou z tých krajín, ktoré si vedú horšie," myslí si Debrecíniová.

Smernica EÚ v transparentnosti odmeňovania bola prijatá v máji 2023, aj keď sa pripravovala oveľa dlhšie. "Rieši mechanizmy, ktorými sú zamestnávatelia povinní zvýšiť transparentnosť o mzdách a právach zamestnancov. Budú musieť dáta zbierať a zdieľať, nebudú sa tak dať skryť rodové rozdiely v odmeňovaní. Rozdiely, ktoré budú vyššie ako päť percent, musia byť posúdené a prípadne napravené," dodala.

Ženy sa môžu obrátiť na súd

Pri platovej diskriminácii sa budú môcť ženy obrátiť na súd bez poplatkov.

"Verím, že horšie by to byť už nemalo, a toto je nástroj, ktorý odhalí diskriminačné podmienky vo firmách," ozrejmila Debrecéniová v ta3.

Celý rozhovor s odborníčkou si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok