Slováci si za vodu priplatia, Ficova vláda schválila zavedenie dane. Nehoráznosť, odkazuje SaS

7.3.2024 16:01

Vláda schválila s pripomienkami novú legislatívu, ktorá zavádza DPH za využívanie podzemných vôd a vypúšťanie odpadových vôd do povrchových tokov, čo doteraz nebolo uplatňované.

profimedia-0731488335.jpg
Foto: Profimedia

Tieto zmeny najviac ovplyvnia právnické osoby a podnikateľské subjekty, ako sú vodárenské spoločnosti resp. prostredníctvom platieb za odber pitnej vody občania, poľnohospodári, prevádzkovatelia kúpalísk a ďalší, ktorí budú musieť platiť DPH z poplatkov za vodu, píše portál webnoviny.

Stabilizácia príjmov

Cieľom tejto novely je stabilizovať príjmy pre správcu vodohospodársky významných tokov a pokryť ich náklady.

Okrem toho sa Slovenský vodohospodársky podnik stane príjemcom poplatkov za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových tokov.

Miliónový prínos do rozpočtu

Vláda očakáva, že zavedenie DPH prinesie zvýšené príjmy do štátneho rozpočtu, pričom predpokladané celkové príjmy z poplatkov za vodu sú 12,5 milióna eur. To by znamenalo prínos do štátneho rozpočtu vo výške 2,5 milióna eur ročne prostredníctvom 20-percentnej DPH.

Nehoráznosť, reaguje SaS

Vládna koalícia našla ďalší spôsob, ako dostať z ľudí viac peňazí. Tvrdí to opozičná SaS s tým, že zavedenie novej dane z vody považuje za nehoráznosť a jej dôsledkom budú vyššie ceny pre spotrebiteľov.

Dotkne sa všetkých

Nová daň sa podľa poslanca SaS a podpredsedu finančného výboru parlamentu Mariána Viskupiča dotkne úplne všetkých, aj voličov koalície.

"Pripravte si peňaženky. Fico, Danko a Pellegrini zavádzajú novú daň z vody. Absurdné pritom je, že vláda nijakým spôsobom nechce šetriť na svojej strane. Nemá dokonca schválené ani výdavkové limity, ktoré sú základnou brzdou pri míňaní financií z rozpočtu. Európska komisia nám dokonca aj z tohto dôvodu blokuje aktuálne ďalšiu platbu z Plánu obnovy a odolnosti," zdôraznil Viskupič s tým, že SaS bola vždy proti zvyšovaniu akýchkoľvek daní, pretože len vyháňajú šikovných ľudí preč zo Slovenska.

Pozrite si reportáž o tom, ako žena skolabovala, keď uvidela chybný účet za vodu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok