Krízový štáb rieši situáciu pod Strečnom, premávka bude opäť obmedzená. ta3 zistila, čo sa bude diať cez víkend

5.3.2024 12:08 , Aktualizované: 5.3.2024 13:28

V Žiline opäť zasadal krízový štáb, ktorý rieši situáciu pod Strečnom. Na mieste bol redaktor Peter Revús. O téme sa rozprával s Emíliou Pavlusíkovou, prednostkou Okresného úradu v Žiline.

Na krízovom štábe hodnotili uplynulý víkend, a zároveň sa nastavoval plán pre ďalší víkend, počas ktorého budú takisto prebiehať práce.

„Začneme v piatok o 20. hodine, budeme končiť o ôsmej ráno v sobotu,“ ozrejmila Pavlusíková s tým, že práce prebehnú aj cez deň. „Ráno o ôsmej hodine v sobotu začneme a o 18. skončíme. V nedeľu začneme o ôsmej hodine a budeme končiť o 14. hodine,“ priblížila prednostka úradu. „Prerušenia premávky budú len na nevyhnutný čas,“ dodala. 

Pevnosť zábran

Pavlusíková tiež prezradila, čo sa pod Strečnom bude diať cez víkend. „Najbližší víkend budeme skúšať pevnosť statických zábran. To znamená, že horolezci spustia odvetralé skaly a budeme vidieť, ako nám to bude fungovať, ako to bude držať,“ dodala. 

Výzva vodičom

Po zasadnutí krízového štábu prednostka taktiež informovala, že štáb bude opäť zasadať v pondelok (11. marca). "Zosumarizujeme, o aký veľký rozsah prác ide, a rozhodneme o ďalšom postupe. Ten úsek je nebezpečný a dodržiavanie cestnej premávky je veľmi dôležité. Rýchlosť 30 kilometrov za hodinu tam nie je pre nič za nič. Treba ju dodržiavať. Preto buďme ohľaduplní voči všetkým," vyzvala.

Inžiniersko-geologický prieskum

Geotechnik Boris Vrábel priblížil, že po príprave svahu urobia inžiniersko-geologický prieskum. "Po jeho ukončení vyprojektujeme stavbu, ktorá sa tam musí uskutočniť. To znamená, dynamické siete, dynamické bariéry a siete, ktoré budú stabilizovať svah," vysvetlil.

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poničili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok