Čo sa stalo na palube Titanu krátko pred katastrofou? Experti nakrútili film o tragédii

2.3.2024 00:00

Nový dokumentárny film o tragédii ponorky Titan obsahuje aj zvukový záznam zachytávajúci búchanie, vďaka ktorému sa záchranári domnievali, že je posádka ešte nažive, informuje britský web Daily Mail.

Pátracia akcia v Atlantiku. Zmizla ponorka, ktorá viezla turistov k vraku Titanicu
Foto: Twitter/Insader Paper

Ta3 počas tragédie sledovala premávku lietadiel aj lodí, ktoré sa zapojili do pátracej misie. Udalosť sledoval celý svet. Do pátrania sa zapojili aj rybárske flotily. V článku nižšie si môžete prečítať úvodné zistenia a aj proces vyšetrovania prípadu.

Pátranie po ponorke sa začalo takmer okamžite po jej zmiznutí, pričom na druhý deň sa objavili správy, že hlboko pod hladinou oceánu bolo v 30-minútových intervaloch počuť rany podobné buchotaniu, píše o tom aj česká CNN.

Premiéra filmu

Dutý zvuk teraz prvýkrát zaznel v predpremiére nového dokumentárneho filmu. Má pravidelný, stabilný rytmus, ktorý upútal pozornosť odborníkov a vyvolal špekulácie, že by mohlo ísť o signály SOS.

Britská webová stránka Daily Mail, ktorá klip zverejnila, uvádza. "Mohlo by to byť niečie zaklopanie, symetria medzi týmito zaklopaniami je veľmi nezvyčajná," hovorí v dokumente bývalý kapitán námornej ponorky Ryan Ramsey. "Je to rytmické, akoby ten zvuk niekto vydával, a to, že sa opakuje, je naozaj nezvyčajné."

Búchanie a nádej na záchranu

Na palube bolo päť cestujúcich: 58-ročný turista Hamish Harding, 48-ročný Shahzada Dawood a jeho 19-ročný syn Sulaiman Dawood, pilot francúzskeho námorníctva Paul-Henry Nargeolet a výkonný riaditeľ spoločnosti OceanGate Stockton Rush.

Po tom, čo sa objavili informácie, že z lode bolo počuť búchanie, ich rodiny získali nádej na záchranu.

Táto nádej však definitívne zhasla 22. júna, keď sa na hladine a na morskom dne našli trosky asi 500 metrov od prednej časti Titanicu. Nasledovalo oznámenie, že posádka zahynula.

Pozrite si archívne video z 22. 6. 2023 o tom, ako posádke dochádzal kyslík.

Zákulisie operácie

Pri príležitosti ročného výročia tragédie bude odvysielaný nový dokumentárny film z produkcie ITN pre Channel 5, ktorý sa pozrie do zákulisia pátracej operácie v hodnote niekoľkých miliónov dolárov.

Podrobne opisuje minútu po minúte udalosti, ktoré predchádzali nešťastnej plavbe ponorky k vraku Titanicu. Obsahuje doteraz nepočuté zvukové záznamy z potápania, ako aj názory odborníkov na to, čo sa stalo počas pátracej misie, ktorá zaujala celý svet.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok