Sloboda tlače čelí v Rusku skúške: Sokolovovo zatnutie vyvolalo otázky

29.2.2024 17:52

Zatknutie Sergeja Sokolova, novinára Novaja Gazeta, vrhá svetlo na zhoršujúcu sa situáciu slobody tlače v Rusku, vyvolávajúc medzinárodné znepokojenie nad rastúcou cenzúrou a útokmi na novinárov.

Sergej Sokolov
Foto: TASR/AP
Sergej Sokolov

Údajná diskreditácia armády

Sergej Sokolov, novinár známy svojou prácou pre Novaja Gazeta, bol zadržaný v Moskve vo štvrtok, obvinený z diskreditácie ozbrojených síl Ruska, ako informovala noviny. Zatknutie uskutočnili príslušníci Centra pre boj proti extrémizmu (Centrum E) na základe obvinení, ktoré sú považované za "administratívne" a obvykle sa trestajú pokutou alebo krátkym trestom odňatia slobody. Tieto obvinenia súvisia s článkom, ktorý noviny uverejnili, avšak dátum pojednávania Sokolova zatiaľ nie je známy.

Nástupca Muratova

Sergej Sokolov, ktorý prevzal vedenie Novaja Gazeta po tom, ako bol jej dlhoročný šéfredaktor Dmitrij Muratov označený za "zahraničného agenta", čelí obvineniam súvisiacim s článkom kritizujúcim ruské ozbrojené sily. Tento prípad vyvolal medzinárodný odpor, najmä zo strany organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá tento akt zatknutia vidí ako pokračovanie cenzúry v Rusku. Odvtedy, ako Rusko zasiahlo proti Ukrajine, bolo mnoho nezávislých médií zakázaných a Novaja Gazeta musela pozastaviť svoju domácu činnosť, ale jej pracovníci založili v zahraničí Novaja Gazeta Europe, pokračujúc v kritike invázie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok