Biden môže funkciu prezidenta vykonávať naďalej. Pochválil sa výsledkom lekárskej prehliadky

29.2.2024 07:20

Americký prezident Joe Biden podstúpil každoročné vyšetrenia vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda v Marylande. Podľa lekárskej správy, ktorú potom zverejnil Biely dom, je prezident aj naďalej schopný plne vykonávať svoj úrad. Sám Biden uviedol, že sa teší dobrému zdraviu a že "je pripravený".

Joe Biden
Foto: TASR/AP

Cíti sa zdravo

"Prezident sa cíti dobre a tohtoročná lekárska prehliadka nezistila žiadne nové problémy. Je naďalej spôsobilý pre svoj úrad a plne vykonáva všetky svoje povinnosti bez akýchkoľvek výnimiek či obmedzení," uviedol v úvode šesťstranovej správy prezidentov lekár Kevin O 'Connor.

Biden má 81 rokov a je najstarším prezidentom v dejinách USA. Médiá aj verejnosť často polemizujú o jeho zdravotnom stave a spôsobilosti vykonávať úrad. Obavy v minulosti vzbudili Bidenove opakované prerieknutia či popletenia mien diplomatických partnerov. Sám Biden ale tvrdí, že je v poriadku a v dobrej kondícii.

Podľa agentúry AP samotná prehliadka trvala vyše dve a pol hodiny. "Nič sa nelíši od minulého roka," povedal prezident novinárom o výsledkoch vyšetrení. "Všetko je skvelé," dodal.

Znovuzvolenie

Biden v tohtoročných voľbách usiluje o znovuzvolenie. Ak by uspel, mal by na konci druhého mandátu 86 rokov. Rovnako jeho pravdepodobný súper Donald Trump patrí v americkej histórii k starším kandidátom, má 77 rokov. Obaja kandidáti sa navzájom obviňujú, že na prezidentskú funkciu mentálne nestačí.

Pozrite si archívnu reportáž o Bidenovej a Trumpovej účasti v ďalších prezidentských voľbách v USA:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok