Kedy by Rusi odpálili jadrové zbrane? Unikli utajované dokumenty, ktoré poukazujú na aktiváciu zbraní hromadného ničenia

28.2.2024 16:21

Rusko stanovilo niekoľko podmienok, ktoré určujú, kedy použije jadrové zbrane. Federácia vlastní zhruba 2000 jadrových zbraní, ktoré môžu odpáliť z vody, zeme aj vzduchu.

Použije Rusko jadrové zbrane? Nepravdepodobné, myslia si Spojené štáty
Foto: TASR/AP

Podľa tajných dokumentov z rokov 2008 až 2014 získaných britským denníkom The Financial Times má Rusko určené podmienky, pri ktorých by nasadilo jadrové rakety. Odborníci tvrdia, že tieto podmienky pravdepodobne stále platia pre dôstojníkov ruského námorníctva.

Po invázii cudzích vojsk

Jednou z týchto podmienok je invázia cudzích vojsk na územie Ruska. Ďalšie kritériá zahŕňajú zničenie viac ako pätiny ponoriek, ktoré sú schopné niesť strategické balistické rakety, a zničenie troch ponoriek s jadrovým pohonom. Rusko by tiež mohlo použiť jadrové rakety v prípade zničenia troch alebo viacerých krížnikov, troch letísk alebo pri súčasnom útoku na pobrežné veliteľské centrá.

Prehra v bitke

Taktické jadrové zbrane by Rusko mohlo využiť na posilnenie efektivity svojho námorníctva a ako preventívne opatrenie proti prehre v bitke, strate územia alebo aby zabránilo inému štátu v použití vojenskej agresie.

Podľa údajov denníka má Rusko približne dvetisíc taktických jadrových zbraní, ktoré môžu byť odpálené z ponoriek, pozemných stanovíšť alebo lietadiel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok