Aj za cenu života? Novinári žiadajú prístup do Gazy, myslia si, že Izrael tají vojnové zločiny

28.2.2024 15:38

Viac ako 50 novinárov pracujúcich pre britské a americké televízne stanice, vrátane BBC a CNN, žiada izraelskú a egyptskú vládu, aby zahraničným médiám umožnili voľný a neobmedzený prístup do Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na list, ktorý dnes novinári zverejnili.

novinári v Gaze
Foto: X/#WomenInJournalism

"Takmer päť mesiacov po začiatku vojny v Gaze je zahraničným novinárom stále odopieraný prístup na toto územie, okrem vzácnych návštev v sprievode izraelskej armády," píšu novinári v liste. Medzi signatármi sú spravodajcovia či moderátori britských staníc BBC, Sky News, ITV, Channel 4 a amerických kanálov CNN, ABC, NBC a CBS.

Obmedzený prístup médií

"Vyzývame izraelskú a egyptskú vládu, aby umožnili všetkým zahraničným médiám voľný a neobmedzený prístup do Gazy," napísali novinári v liste. Žiadajú tiež izraelskú vládu, aby novinárom umožnila v Gaze pracovať, a po Egypte chcú, aby medzinárodných spravodajcov pustil na hraničný priechod Rafáh.

V Gaze má novinárov len niekoľko médií, vrátane AFP. Ide o Palestínčanov, ktorí boli na území pred vojnou vyvolanou teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra.

Pozrite si archívnu reportáž z 10. októbra o zabitých novinároch v Pásme Gazy:

Riskujú život, aby odhalili pravdu

K dnešnému dňu v konflikte podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) v Pásme Gazy zahynulo 85 novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov.

"Je nevyhnutné, aby bola rešpektovaná bezpečnosť miestnych novinárov a aby ich úsilie podporili novinári z medzinárodných médií," uviedol spravodajca Sky News Alex Crawford.

"Môžem sa len domnievať, že Izrael nedovoľuje novinárom voľne pracovať vo vnútri Gazy, pretože ich vojaci robia veci, ktoré nechcú, aby sme videli," uviedol Jeremy Bowen z BBC.

Zahraniční novinári by podľa neho mohli napríklad odhaliť dôkazy, ktoré by potvrdili obvinenia z vojnových zločinov či ešte závažnejšie obvinenia z genocídy. "Kým sa nedostaneme dovnútra, nikdy sa to nedozvieme," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok