Nová sezóna F1 je tu. Koľko zarábajú pretekári? Kto je favoritom a kto čiernym koňom? Odpovedáme na najzvedavejšie otázky

29.2.2024 05:45

Fanúšikovia kráľovnej motoršportu majú na víkend program jasný. V Bahrajne totiž štartuje nový ročník Formuly 1. Redakcia ta3 prináša prehľad všetkých informácií, ktoré potrebujete vedieť pred začiatkom prvého súťažného víkendu. Ten netradične vyvrcholí už túto sobotu.

Formula 1
Foto: Profimedia

Nový ročník "efjednotky" je tu. V rámci súťažného víkendu sa monoposty na trati objavia už vo štvrtok 29. februára o 12:30 nášho času, kedy je v Bahrajne naplánovaný prvý tréning.

Ešte pred samotným začiatkom sezóny šokovala celý športový svet správa o prestupe sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona do Ferrari. Britská hviezda si však červenú kombináciu oblečie až budúci rok, a tak bude táto sezóna pre Hamiltona rozlúčkou s tímom, v ktorom pôsobí od roku 2013.

Rozlúčkovú sezónu by istotne najradšej zakončil rekordným ôsmym titulom. Vyhrať šampionát je však snom a cieľom každého z pretekárov. Prečítajte si odpovede na kľúčové otázky ohľadom novej sezóny Formuly 1.

Na koľko súťažných víkendov sa môžeme tešiť?

Núdza o preteky v novom ročníku nebude, naplánovaných je rekordných 24 súťažných víkendov v 21 krajinách. Viac pretekov jazdci neodjazdili v žiadnom z predchádzajúcich ročníkov.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na návrat dvoch tratí. Na Shanghai International Circuit sa odjazdí Veľká cena Číny a v talianskej Imole sa bude pretekať na okruhu Autodromo Enzo e Dino Ferrari.

Pri väčšine víkendov ostáva pre hlavné preteky vyhradená nedeľa. Výnimkou sú tri podujatia - podobne ako minulý rok sa v sobotu budú jazdiť preteky v Las Vegas. K netradičnému sobotňajšiemu termínu sa pridajú aj preteky v Bahrajne a Saudskej Arábii. Dôvodom je prispôsobenie sa moslimskému ramadánu.

Avšak, nie všetci pretekári sú s harmonogramom spokojní. Úradujúci majster sveta Max Verstappen považuje 24 pretekov za “príliš veľa”. Jeho kolega Lando Norris dodal: "Ak by som vybral ideálne číslo, tak je to asi bližšie k 20." 

Aké zmeny nastanú?

Formát šprintového víkendu prejde zmenou, ktorá by mala priniesť do harmonogramu väčší poriadok. Od novej sezóny sa v piatok bude konať prvý tréning a šprintová kvalifikácia. V sobotu sa odjazdia šprintové preteky a kvalifikácia na veľkú cenu, ktorá sa odjazdí v nedeľu.

V túto sezónu sa skutoční šesť pretekov v šprinte a to v Číne, Miami, Rakúsku, Austine, Brazílii a Katare.

Zmene podľahnú aj technické pravidlá. Najzásadnejšou zmenou je zvýšenie pohonných jednotiek na štyri na jedného jazdca.

Novinka čaká aj systém DRS. Doposiaľ ho bolo zakázané používať v úvodných dvoch kolách pretekov. Po novom ho bude možné využiť už po prvom kole, pripomína oficiálna stránka F1.

Koľko pilotov bude mať sezóna?

Tak ako aj minulé roky, do sezóny 2024 vstupuje desať tímov. Každý z tímov má dvoch pilotov, ktorí sa pobijú o titul majstra sveta. Prvýkrát v histórii bude mať "efjednotka" v novej sezóne rovnaké zloženie jazdcov ako v posledných pretekoch predchádzajúcej sezóny.

Zatiaľ, čo dvadsiatka pilotov pre rok 2024 ostala rovnaká, dva tímy zmenili svoje názvy. Alfa Romeo sa po novom oficiálne volá Stake F1 Team Kick Sauber, no a tím Alfa Tauri sa premenoval na Visa Cash App RB (RB).

Koľko miliónov majú tímy k dispozícii?

V roku 2021 stanovila F1 pre tímy rozpočtový strop. Zaviedli ho v snahe o vyrovnanie výkonnostných rozdielov, ktoré idú ruka v ruke s rozdielnymi výdavkami medzi tímami.

Od roku 2023 je rozpočtový strop stanovený na 135 miliónov dolárov, rovnaký zostane aj v rokoch 2024 a 2025. Ak by tímy minuli viac ako spomínaných 135 miliónov dolárov, pravdepodobne by ich čakala mastná pokuta. 

Predmetom diskusie sa však stala otázka, ako sa majú slabšie tímy dotiahnuť na najlepších, ak možnosť investovať do infraštruktúry limituje rozpočtový strom. Ich zázemie pritom zaostáva za úspešnejšími tímami, rozvoj vybavenia by preto obzvlášť privítali.

V nasledujúcich štyroch rokoch preto môžu slabšie tímy vynaložiť viac financií na tzv. kapitálové výdavky, aby mohli modernizovať svoje zariadenia.

O koľko si prilepšia pretekári?

Platy pretekárov pod rozpočtový strop nespadajú, aj preto nie je žiadnym prekvapením, že platy jazdcov sa pohybujú v sumách niekoľkých miliónov.

Najviac si za tento rok prilepší Max Verstappen. Ročne si podľa portálu RacingNews365 príde na 55 miliónov dolárov. Za ním nasleduje Lewis Hamilton (45 miliónov dolárov) a Charles Leclerc (34 miliónov dolárov). Najmenej na účte pristane Loganovi Sargeantovi a Júkimu Cunodovi. Obaja si ročne prilepšia o jeden milión dolárov.

tabulka-platy-f1.png Foto: Platy pilotov za rok 2024 podľa portálu RacingNews365

Kto je favoritom?

Na základe predsezónnych testov mnohí považujú za najväčšieho adepta na víťazstvo v šampionáte tím Red Bull.

"Red Bull vyzerá úžasne vo všetkých možných ohľadoch - rýchlosť, dizajn, estetika. Zdá sa, že Adrian Newey to opäť dokázal," uviedol novinár BBC Andrew Benson.

Dodal, že dobré tempo preukázal i monopost Ferrari a progres spravil aj Mercedes. Tieto dva tímy by sa podľa neho mohli najviac priblížiť Red Bullu, pričom na chrbát im dýcha Aston Martin.

Za čierneho koňa sezóny považuje Benson tím RB. Jeho monopost totiž obsahuje veľa častí Red Bullu. Ich RB Daniel Ricciardo a Yuki Tsunoda zľahčujú reči o veľkom pokroku, ak by však naozaj nastal, zaúradovať môžu zákulisné hry - McLaren totiž už nejaký čas vydáva znepokojujúce správy o úzkom prepojení tímu RB s Red Bullom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok