V politike špeciál: Ukrajina je a bude pre Putina peklom, hovorí Bobrovska. Ste múdri, nestraťte srdcia a mysle, odkazuje Slovákom Kamyšin

Ukrajinská poslankyňa Solomiia Bobrovska spolu s Oleksandrom Kamyšinom, ukrajinským ministrom strategického priemyslu, zdôrazňujú, že vojna ovplyvňuje každého občana a vyžaduje od politikov zanechanie bežných povinností. V špeciálnom vydaní relácie V politike z Kyjeva pripomenuli nutnosť sústredenia sa na obranu krajiny.

Ukrajina Dírer V politike
Foto: ta3/Martina Balleková
Richard Dírer diskutuje s ukrajinským ministrom strategického priemyslu

Vojna zasiahla všetkých

Poslankyňa pripomenula, že vojnová realita ovplyvňuje celú spoločnosť, či už ide o ľudí z východu alebo zo západu krajiny.

„Napriek tomu, že som zo západnej časti Ukrajiny a nie som z Charkova alebo Chersonu, všetok svoj čas venujem frontu. Môj život je súčasťou tohto životného štýlu, ktorý majú mnohí Ukrajinci, muži i ženy,“ uviedla Bobrovska, ktorá je členkou brannobezpečnostného výboru Verchovnej rady Ukrajiny.

Všetko úsilie na front

Rozdiel medzi predvojnovým parlamentom a tým vojnovým podľa nej spočíva v zanechaní ostatných povinností a sústredení sa na obranu krajiny, na legislatívu a ostatné kroky, ktoré denne zabezpečujú chod obrany.

„Musíme sa ako členovia brannobezpečnostného výboru snažiť o zlepšenie života vojakov, o zlepšenie situácie na fronte.“ Pripomenula, že v súčasnosti členovia parlamentu, bez ohľadu na pohlavie, nemôžu bez povolenia jeho predsedu vycestovať do zahraničia.

Zbrane a strelivo, nie deky

Pripomenula, že vojna je náročná, pretože často treba rozhodovať o otázkach života a smrti. „Napriek všetkému vášmu úsiliu potrebujeme zbrane a strelivo, a, bohužiaľ, nie vždy tomu tak je zo strany spojencov a partnerov,“ povedala.

Európski partneri majú podľa členky parlamentu predstavu o vybudovaní istej železnej opony, kedy by Pobaltie a Ukrajina bránili zvyšok Európy ale, žiaľ, takto to podľa nej nefunguje.

Odkaz pre Putina

"Ukrajina bola, je a bude vaším najväčším peklom," odkázala Bobrovska ruskému prezidentovi Putinovi. Pre poslankyňu je bolestivé sledovať, ako sa podľa nej pod vplyvom ruských tajných služieb mení pohľad na Ukrajinu. „Myslím si, že Slovensko musí byť v tomto východnom krídle v líderstve, nie len v oblasti vojenskej pomoci, ale aj v chápaní toho, čo je Rusko,“ pripomenula.

Viera v našu pomoc

Poslankyňa obyvateľom Slovenska adresovala aj jasné posolstvo. „Verím, že slovenský národ je veľmi múdry a svojím srdcom (obyvatelia) rozumejú, na ktorej strane musia byť. Neurobte tú istú chybu ako Gruzínsko, nestraťte srdcia a mysle,“ skonštatovala.

Bez pomoci by Ukrajina padla

Minister strategického priemyslu sa poďakoval Slovensku, že od začiatku vojny stojí pri Ukrajine. "Nedokázali by sme to ustáť bez pomoci krajín, akou je aj tá vaša," uviedol.

Za najväčšie výzvy, ktorým Ukrajina čelí po dvoch rokoch totálnej invázie, považuje nedostatok vojenského personálu a materiálu. "Potrebujeme viac vojakov a väčšie množstvo munície, než akým disponujeme," povedal minister s tým, že sa zameriava len na obranný priemysel, delostrelectvom počnúc, cez obrnené vozidlá až po drony.

V súvislosti s projektom novej húfnice Eva, ktorá je spoločným konštrukčným projektom slovenských a ukrajinských zbrojných závodov, sa minister vyjadril chválu. Jeho spustenie očakáva v priebehu tohto roka.

Mier je nadovšetko

Podľa ministra sa život vo vojne so životom v mieri nedá porovnať. Budú bojovať až do konca, aby zvíťazili.

"Chcel by som sa ešte raz poďakovať Slovákom, že pri nás stáli, že ste nám pomohli a že pri nás stojíte dodnes," dodal.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok